Gjennombrudd på klimatoppmøtet: Enighet om nytt fond
En dag på overtid har partene på klimatoppmøtet fortsatt ikke kommet til enighet om en avtale. Men i den mest betente saken har partene blitt enige.
– Det begynner å bli sent i forhandlingene. Vi er bekymret, sier Canadas klimaminister Steven Guilbault.
I et felles pressetreff med Espen Barth Eide og New Zealands klimaminister James Shaw understreker de vestlige statslederne alvoret i klimaforhandlingene.
Klimatoppmøtet i Sharm El-Sheikh i Egypt har vart i to uker, og er nå et døgn på overtid. De nærmere 200 landene til stede har fortsatt ikke blitt enige om en slutterklæring lørdag ettermiddag.
EUs klimasjef Frans Timmermans har varslet at EU kommer til å forlate møtet hvis de ikke greier å bli enige om et tilfredsstillende resultat.
Flere vestlige land er bekymret for at avtalen ikke er ambisiøs nok. Det gjelder blant annet på området som handler om å begrense global oppvarming.
– De siste timene i forhandlingene er kritiske for å holde 1, 5 graders-målet i live, sier Barth Eide.
Enighet om «tap og skade»
Barth Eide understreker til pressen på klimatoppmøtet at 1,5 graders målet henger tett sammen med tap og skade.
– Hvis vi overstiger 1, 5 grader vil vi simpelthen gå inn i en verden som blir så mye farligere, så mye vanskeligere å leve i og så mye skade som det vil bli dyrt å reparere, sier han.
Norge ønsker at penger til tap og skade skal inn i et fond hvor pengene fordeles til sårbare land som blir hardere rammet av klimakrisen.
Andre land på COP27 mener at det kan løses av eksisterende FN-organ.
Ved 14-tiden bekrefter Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide og andre land at klimatoppmøtet har blitt enige om et fond for «tap og skade».
– For et par minutter siden ble det enighet mellom alle de viktige gruppene om formuleringer rundt dette nye fondet på «tap og skade», sier han til NRK.
– Uroer meg sterkt
Klima- og miljøminister Barth-Eide uttalte tidligere lørdag at han er urolig for avtaleutkastet slik det foreligger.
– Om det blir slik som det nå ligger an til, så kunne dette vært en svekkelse i forhold til Glasgow i et år der vi trenger å gå videre, så det uroer meg sterkt, sier Espen Barth Eide til NRK.
Han sier at det er en del av de fremvoksende økonomiene som ønsker å vokse ytterligere og som ikke ønsker å legge begrensninger på utslippene sine.
– Nå jobbes det på spreng med å oppnå enighet mellom delegatene, sier han.