ENORMT SYKEHUS: Dette luftfotoet viser byggingen av et midlertidig sykehus og karantenesenter i byen Guangzhou i Guangdong-provinsen.

Bygger nytt gigantsykehus etter stort coronautbrudd i Kina

Kina jobber intenst for å slå ned en nytt, stort coronautbrudd og bygger nå et midlertidig gigantsykehus.

Publisert:
Artikkelen er over 75 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan holde deg oppdatert gjennom FHIs nettsider.

I den sørkinesiske byen Guangzhou bygges det nå et provisorisk sykehus og karantenesteder med kapasitet til nesten 250.000 senger beregnet for covid-pasienter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kina opplever nå det største utbruddet av corona-smitte siden april i år. Ifølge kinesiske myndigheter kjemper nå en rekke store byer, inkludert Chongqing og hovedstaden Beijing mot smitten.

Også helt i starten av pandemien - i februar 2020 - bygget kina et sykehus i Wuhan på ni dager:

1 / 4
WUHAN: Et oversiktsbilde viser det ferdige sykehuset 2. februar 2020, med plass til 1000 coronapasienter.

Kina har siden utbruddet i 2020 hatt en streng null-covid-politikk.

Storbyen Guangzhou, med 19 millioner innbyggere, kjemper nå mot det nye utbruddet og har registrert nye 8 761 covid-smittede ved siste daglige registrering.

Frustrerte innbyggere

Utbruddet vekker bekymring i befolkningen og byen opplevde mandag en demonstrasjon i en av de verst rammede bydelene.

Myndighetene har beordret folk i flere bydeler om å holde seg hjemme, og ikke-nødvendige virksomheter har måttet stenge. Forrige uke besluttet skolemyndighetene at undervisningen ved de fleste skolene skulle foregå digitalt, ifølge CNBC.

Nedstengningstiltakene er ikke populære og innbyggerne uttrykker frustrasjon på sosiale medier.

– Vi måtte stenge ned i april, og så igjen i november (...) Regjeringen har ikke gitt oss noe pengestøtte. Tror de husleien min ikke koster penger?, skrev en på Weibo, Kinas overvåkede versjon av Twitter, mandag, ifølge CNN.

Andre postet innlegg hvor de ba myndighetene «dra til helvete», mens noen anklaget dem for å «sprute ut tull».

TESTKØ: Innbyggere i Guangzhou står i kø for å teste seg.

Kritisk stadium

Byen akselererer derfor byggingen av provisoriske sykehus og karantenesentre, og ifølge myndighetene i byen har de planer om å bygge for å få plass til 246.407 senger i byen.

Men de vet ikke hvor lenge utbruddet varer eller hvor mange som blir smittet.

– Det er bedre å være forberedt, selv om sengene ikke blir brukt, sa Wang Baosen, en tjenestemann i byen på en pressekonferanse torsdag.

Han sa at situasjonen i byen var på et kritisk stadium.

CHECKPOINT: Myndighetene har satt opp barrierer med sikkerhetssluser mellom bydelene i Guangdong.

Storbyen Shanghai ble nedstengt i to måneder etter et stort smitteutbrudd i april i år. Da skal det ha blitt tatt i bruk mer enn 300.000 sykehussenger, ifølge Reuters.

Smitten er økende i Kina, som registrerte 23.276 nye infeksjoner torsdag. Det er drøyt 3000 flere tilfeller en dagen før, og landet har nå det største antallet daglig smittede siden april.

ØKER: Denne grafen fra Folkehelseinstituttet viser at coronasmitten er økende i Norge.

Folkehelseinstituttet i Norge melder også at en ny covid-19 bølge er i gang her i Norge. Men det er usikkert hvor stor bølgen vil bli, men trolig vil den ikke gi en større belastning på sykehusene enn sommerbølgen i 2022 ga, skriver FHI.

– Er i Norge allerede

Preben Aavitsland, overlege ved FHI forteller til VG at den kinesiske befolkningen har mindre immunitet enn de fleste andre lands befolkning fordi man har vaksinert for få med gode vaksiner, og veldig få har vært smittet. Dermed blir det utfordrende når epidemien vokser. Det kan bli mange sykehusinnleggelser, mener han.

– Siden viruset nå (mikronvarianten) er så veldig smittsom, trengs det veldig strenge tiltak for å slå ned epidemien og holde den nede, sier Aavitsland.

– Hva er rådet til folk som skal reise til Kina?

– Det er større smittefare i Norge enn i Kina. Folk som vurderer å reise til Kina, bør regne med strenge tiltak for testing og karantene ved innreise.

Les mer her: Kina – reiseinformasjon – regjeringen.no

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no