AVVENTER: USA følger med på spionballongen de hevder er kinesisk. Her over Billings i Montana onsdag amerikansk tid.

Kinesisk spionballong observert i USA

– Amerikanske myndigheter har oppdaget og sporer en overvåkningsballong som nå befinner seg høyt over det kontinentale USA, sier talsperson Pat Ryder for Pentagon.

Publisert:

Ballongen skal være på størrelse med tre busser, skriver ABC News.

En spionballong observerer områder og samler inn etterretning.

Siden onsdag denne uken har amerikanske myndigheter fulgt med på ballongen, i følge Pentagon. Den skal ha fløyet over Malmstrom-basen, en av USAs tre silofelt for atomraketter.

Onsdag ble ballongen observert over Billings i Montana.

Ifølge amerikanske myndigheter er spionballongen kinesisk.

– Det er tydelig at hensikten med denne ballongen er å drive overvåking, sier en tjenesteperson ved Pentagon, som uttaler seg anonymt.

Det har på forespørsel fra president Joe Biden blitt vurdert å skyte den ned over delstaten Montana, men myndighetene har valgt å ikke gjøre det på grunn av høy sikkerhetsrisiko for folk på bakken.

Pentagon mener ballongen ikke utgjør noen etterretningstrussel.

– Vi vurderer at denne ballongen har begrenset tilleggsverdi fra et etteretningsinnsamlingsperspektiv, sier tjenestepersonen.

Biden skal ha spurt hvilke alternativer som var mulige for å håndtere situasjonen, og forsvarsminister Lloyd Austin skal onsdag ha hatt diskusjoner med høytstående tjenestepersoner i Pentagon. Austin var da selv på Filippinene.

Nyheten om spionballongen kommer bare dager før utenriksminister Antony Blinken er ventet å reise til Kina. Det er ikke klart om dette kommer til å påvirke reiseplanene hans, som ikke formelt er kunngjort av utenriksdepartementet, skriver NTB.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no