Stormet scenen under svensk «Idol»-finale

En klimaaktivist lurte seg opp på scenen under «Idol»-finalen i Sverige. - Folk blir mer og mer desperate, sier en talsperson for aksjonsgruppen.

Publisert:

Det var under artisten Miss Li sin opptreden i den svenske «Idol»-finalen på Tele2 Arena i Stockholm, at en aktivist stormet scenen med en plakat med teksten «Återställ våtmarker».

Aktivisten er 19 år gamle Moa, som har deltatt i aksjoner for gruppen før.

«Det er uklart hvor personen kom fra, plutselig sto hun bare der med skiltet», skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Vakter kom raskt til stedet og dro henne bort fra scenen. Hun ble tatt med ut på baksiden av området, forklarer aktivisten selv.

– Jeg gjorde det for alle unge, sier Moa til VG like etter aksjonen.

– Jeg har prøvd mange andre metoder tidligere for å bli hørt om klimakrisen, men ingen har fungert.

1 / 3
SÖTA VÅTMARK: De svenske aktivistene kjemper for gjennoppretning av våtmarksområder.

Hun forventer ikke noen rettslige følger av aksjonen. Målet hennes var å få andre unge engasjert i saken.

– Sånn at vi ikke lenger kan overses, sier Moa.

Talsperson: – Tvunget til å gjøre dette

I sommer stoppet aktivistgruppen trafikken i Stockholm sentrum med tilsvarende banner som ble vist frem under kveldens Idol-finale.

Tolv aktivister fra gruppen ble dømt for sabotasje tidligere i år, etter å ha limt seg fast på veien E4.

Gruppen er en søsterkampanje til norske Stopp oljeletingen, som har fått oppmerksomhet og kritikk for flere aksjoner i Norge. De er begge del av det samme nettverket av klimaaksjoner, kalt A22-nettverket, som finansieres av fondet Climate Emergency Fund.

Idol-finalen i fjor fikk en million seere, og aksjonen var planlagt bekrefter Josefine. De har allerede sendt en e-post og beklaget overfor artisten Miss Li, som var midt i sitt finalenummer da aksjonisten gikk opp på scenen.

– Våre politikere gjør ikke det som skal til for å stoppe utslipp av klimagasser. Derfor blir unge som Moa og meg tvunget til å gjøre slike ting for å få oppmerksomhet, det er hennes og min framtid som tas fra oss, sier Dahlberg til VG.

TALSPERSON: Josefin Eidrup Dahlberg uttaler seg på vegne av aksjonsgruppen og aktivisten Moa (19), som stormet Idol-finalen.

Krever å få myrene tilbake

Gruppen krever at politikerne tar grep for å gjenopprette våtmarker. Drenering av myrer og våtmarker fører i seg selv til klimagassutslipp.

Ifølge talspersonen er disse utslippene i Sverige så store at de utgjør 20 prosent av landets totale utslipp.

– Det er så enkelt å gjenopprette disse områdene og det er så effektivt tiltak mot klimautslipp, men politikerne vil ikke gjøre det engang, sier talspersonen.

Aksjonsgruppen understreker at de er ikke-voldelige og fredelige.

Søsterkampanjen Stopp Oljeletinga møtte sterke reaksjoner etter at aksjonisten Joachim Skahjem deltok i NRKs «Debatten» torsdag.

Han sa at han forvente at vold vil bli brukt i framtiden, og forsvarte bruk av skadeverk og sabotasje mot oljeutvinning.

Skahjem har nå forlatt gruppen på grunn av ulikt syn på vold.

– Vi ser at folk blir mer og mer desperate. Vi ser det samme i Norge med «Stopp Oljeletinga» og i England med «Just Stop Oil». Jeg kan ikke si hva vi vil se av dette, men vi er fredelige og ikke-voldelige, sier Dahlberg.

Samtidig sier talspersonen at bruk av skadeverk kan forsvares:

– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av hele bevegelsen. Jeg mener at det kan forsvares, men det vil være ikke-voldelig og fredelig.

Hun understreker at skadeverk ikke er gruppens strategi.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no