Mistenkt norsk knivmann skal ha
ringt etter akutt hjelp

LONDON (VG) Den mistenkte nordmannen skal nylig ha truet med å ta sitt eget liv og skal flere ganger ha ringt etter hjelp fra helsepersonell.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiet mistenker en norsk 19-åring med somalisk bakgrunn for å stå bak angrepet. Han er nå i politiets varetekt og siktet for drap og knivstikking.

Bakgrunn: Kvinne drept i knivangrep i London

Ifølge britisk politi skal «psykiske helseproblemer» være en sannsynlig grunn til angrepet. Den norske statsborgeren som nå er mistenkt, skal ifølge naboer ha slitt med psyken over lengre tid.

En nær venn av familien sier 19-åringen ringte en ambulanse for seks måneder siden, fordi han hadde forsøkt å ta livet sitt. Dette skal i følge vitnet ha vært tredje gang på kort tid han ringte etter nødhjelp av samme grunn.

– Han en er snill gutt, han har aldri laget noe trøbbel. Han har vært veldig syk. Han ville ta livet av seg. Jeg så moren hans med en ambulanse utenfor leiligheten deres og hun sa at sønnen hadde ringt etter den fordi han ville ta selvmord, forteller familievennen til avisen The Times.

Rolig mens han angrep

Vitnebeskrivelser fra åstedet forteller om en angrepsmann som var stille mens han stakk forbipasserende med kniv.

– Han holdt en liten kjøkkenkniv. Han var helt rolig og stille, forteller 18 år gamle Yovel Lewkowski til israelske Y-Net.

Da politiet kom til stedet, kun seks minutter etter, skal han oppførsel ha endret seg drastisk.

ROLIG: Dette er huset der den mistenkte 19-åringen bodde sammen med familien. Huset ligger i en rolig gate sørvest i London. Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

– Han løp. Politiet prøvde å stoppe han, men han løp forbi. De brukte elektrosjokkvåpen og han snublet og falt. Han skrek i rundt ti minutter. Seks eller åttepolitimenn måtte til for å holde han nede, forteller Oscar Kayson (54), et vitne til knivstikkingen til The Times.

VGs reporter befinner seg fredag utenfor huset der den mistenkte 19-åringen bodde sammen med sin eldre søster, sin 14 år gamle bror og moren. Huset ligger i et rolig arbeiderklassestrøk sørvest i London, i bydelen Tooting.

Ingen fra familien befinner seg så vidt VG erfarer i huset, men politimenn skimtes gjennom vinduet. Naboen, en mann i 50-årene som opprinnelig kommer fra Sørøst-Asia, forteller at han ikke så den mistenkte 19-åringen ofte, men at han de gangene de treftes, virket som en hyggelig gutt.

– Han ser ut som en hyggelig gutt, men hva som er på innsiden vet man aldri. Det er tragisk det som har skjedd nå, sier naboen.

Angår oss alle

Den brutale knivstikkingen som drepte 64-årige Darlene Horten fra USA og skadet fem andre har rystet London. Åstedet for angrepet var midt på gaten ved Russel Square, akkurat der turister flokker til for å besøke British museum, Nasjonalgalleriet og West End for musikaler. Nå ligger en rad med blomsterbuketter langs etter fortauet hvor knivstikkingen fant sted.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalister her.

– Selv om jeg ikke kjenner noen av de skadde, er jeg en londoner og dette angår oss alle. Dette er veldig trist, og det viser også at vi må ta psykiske problemer på alvor, fortalte en mann som la ned blomster på åstedet sent torsdag kveld, til VG.

NORSK: Den antatte gjerningsmannen, en 19-åring med norsk statsborgerskap, sitter i politiets varetekt. Politiet tror psykiske problemer er årsaken til angrepet. Foto: Daniel Leal-olivas AFP

Den skadde israelske 18-åringen er nå skrevet ut fra sykehuset etter å ha blitt knivstukket i armen. På sin facebookside har Yovel Lewkowski skrevet:

«De siste timene har lært meg å sette pris på hvert sekund. Jeg vet ikke om jeg skal kalle det flaks eller skjebnen, men uten tvil er det en slags mirakel sammenliknet med kvinnen so sto like ved med og forsvant foran øynene mine: Et spørsmål om sekunder, meter, åndedrag».

I tiden like etter angrepet jobbet Scotland Yard for å undersøke om angrepet kunne være motivert av terror. Tilstedeværelsen av væpnet politi i gatene var betydelig hele torsdag. Senere har politiet sagt at det var lite som tydet på at gjerningsmannen var radikalisert, og at «psykiske helseproblemer» er en mer sannsynlig grunn til angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder