PEKES UT: Dette bildet, hentet fra ett av flyplassens overvåkingskameraer, skal ifølge tyrkisk politi vise det som trolig er terroristene kort før de går til angrep på flyplassen tirsdag 28. juni. Foto: Handout AFP

Tyrkiske medier: To av Istanbul-terroristene hadde russiske pass

ISTANBUL (VG) To av de tre selvmordsangriperne som tok minst 44 liv på flyplassen i Istanbul, er identifisert og navngitt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to skal ifølge tyrkiske medier være identifisert via sine russiske pass som Rakim Bulgarov og Vadim Osmanov. Den tredje personen jobbes det nå for å identifisere, skriver storavisen Hürriyet.

De tre skal ha leid en leilighet sammen i Fatih, og det er fra huseieren at politiet har fått tak i kopi av passene til de to. Det skal være Osmanov som sto registrert som huseier.

Flere medier, deriblant CNN og en rekke tyrkiske aviser, har tidligere sitert tyrkiske sikkerhetskilder på at de tre skal ha kommet inn i landet fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria for omtrent én måned siden. De skal da ha hatt med seg bombevester og bomber som ble brukt i angrepet.

Knuste PC

Politiet opplyser også at terroristene skal ha knust og ødelagt harddisken på en datamaskin de hadde, der det antas å ha vært informasjon om hvilken organisasjon de tilhørte.

Ingen har så langt påtatt seg udåden, men den tsjetsjenske islamisten kjent som «enarmede Ahmed» er blitt pekt på som en mulig bakmann for angrepet. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fastslår at IS trolig står bak.

– Dere ser terroren på flyplassen, alt tyder på at Daesh (det arabiske navnet på IS, journ.anm.) er de skyldige, sier Erdogan.

– De sier de gjør dette i islams navn, men dette har ingenting med islam å gjøre. De hører hjemme i helvete, fortsetter han.

Tyrkia: Mener IS-ledelsen var involvert i Istanbul-planer

I Tyrkia har det kommet kritikk mot den politiske ledelsen, som ofte beskyldes for å ha støttet IS i begynnelsen, for å svekke Assad-regimet i Syria og i frykt for at de syriske kurderne skulle vinne fram.

Det er også blitt påpekt at en eldre nabo skal ha fattet mistanke til de tre terroristene da de bodde i Fatih, og at hun klaget uten å ha blitt fulgt opp.

Flyplass-politiet skal ha reagert: «Han ser ut som en tyv, skal vi forfølge ham?»

Nye arrestasjoner

De siste dagene har det vært omfattende antiterror aksjoner mens politiet nå forsøker å nøste opp nettverket til selvmordsangriperne. Elleve nye arrestasjoner er gjennomført, og nå er totalt 24 personer pågrepet, mistenkt for å ha hjulpet terroristene. Blant de arresterte er det flere utenlandske statsborgere, blant annet fra Russland, meldes det.

Sørgende i Istanbul: Hedrer drepte venner

Det tyrkiske innenriksministeriet har også gitt ut nye tall som viser at over hundre mistenkte IS-medlemmer er pågrepet den siste måneden, og 1.654 så langt i år, av dem 791 utlendinger.

Blant dem er også flere fremmedkrigere som har desertert fra IS og rømt over grensen til Syria. I Gaziantep sitter en norsk IS-avhopper fengslet, etter å ha krysset grensen ulovlig.

Les også: Norsk IS-avhopper i avhør: Slik var livet som Syria-kriger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder