Moren ble forlatt som barn

STORT SAVN: Hillary Clinton ble denne uken USAs første kvinnelige presidentkandidat, men savnet moren Dorothy ved sin side. – Min mor ville vært veldig glad og stolt. Hun ville, som jeg, vært overveldet over dette historiske øyeblikket, sier Hillary til ABC. Foto: GETTY

Slik ble Hillary Clinton en jernkvinne: Formet av morens tøffe kamp

LOS ANGELES (VG) Én person manglet for Hillary Clinton (68) da hun skrev historie som USAs første kvinnelige presidentkandidat.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over tre år gammel

Øyeblikket da Clinton gikk seirende ut av demokratenes nominasjonskamp tirsdag kveld er et av de største i hennes karriere hittil. Men midt oppi gledesrusen la hun ikke skjul på sårheten over at kvinnen som har formet henne mer enn noen andre, ikke var tilstede på valgvaken i Brooklyn.

– Jeg skulle ønske moren min var her i kveld og kunne ta del i dette øyeblikket. Hun var min klippe fra dagen jeg ble født til dagen hun døde, sa Clinton.

Moren Dorothy Howell Rodham, som døde i 2011, ble trukket frem flere ganger i seierstalen.

Dagen derpå la hun ut et bilde av moren på Instagram med en følelsesladet tekst - en av flere personlige budskap fra Hillary Clinton den siste tiden.

For å forstå Hillary Clinton er man nødt til å kjenne morens historie. Dorothy Emma Howell ble født i Chicago i 1919. Forrige uke ville hun fylt 97 år. Hun ble faktisk født samme dag som amerikanske kvinner fikk stemmerett, noe Clinton - med klump i halsen - bemerket på tirsdag.

Satt bort som 8-åring

Foreldrene til Dorothy Howell skilte seg da hun var liten. Ingen av dem evnet å ta vare på datteren, som åtteåring ble hun derfor sendt vekk til besteforeldre i Los Angeles, California.

De hadde heller ikke midler til å ta vare på ungjenta. Etter noen tøffe år rømte Howell som 14-åring, og tok seg jobb som hushjelp i en annen del av byen, parallelt med skolegang.

I 1937 var Howell ferdig med videregående skole. Da overtalte moren henne til å flytte tilbake til Chicago, med et løfte om at hennes nye mann ville betale for videre utdannelse.

Den store drømmen var å gå på Northwestern University. Skuffelsen var derfor enorm da hun oppdaget at moren bare ønsket datteren tilbake for å bruke henne som hushjelp. Dorothy Howell endte opp med å forlate moren, og tok jobb som sekretær.

I 1942 giftet hun seg med Hugh Ellsworth Rodham, Hillary ble født noen år senere, som den eldste av tre barn.

Ifølge Hillary Clinton var morens største skuffelse i livet å ikke få en utdannelse. Hun gjorde derfor alt hun kunne for at barna fikk studere og sette seg høye mål.

Les også: Obama støtter Clinton: – Det har aldri før vært noen så godt kvalifisert

KLASSEREISE: Mange tror Hillary Clinton er født inn i en privilegert familie. Det er langt fra sannheten. Her er tre generasjoner Clinton-kvinner; bestemor Dorothy, mor Hillary og barn og barnebarn Chelsea i hennes bryllup i 2010. Foto: GETTY

Personlig valgkamp

Hillary Clinton har foretatt en vending i valgkampanjestrategien, og gått i mer personlig og historisk retning, noe som har truffet velgerne.

Clinton, som ofte kritiseres for sitt kjølige image, har de siste dagene opplevd en varm omfavnelse av mediene og velgere.

En Reuters-meningsmåling, utført av Ipsos før helgen, gir henne en ledelse over Donald Trump på åtte prosent.

Den demokratiske valgstrategen og skribenten for nettstedet Huffington Post, Dave Jacobson, mener Hillary Clinton nå står sterkt.

– I 2012 stod kvinner for 53 prosent for den totale stemmeandelen, og avgjorde dermed hvem som ble president. Clinton vet dette godt. Helt fra kampanjens start har hun vært tydelig på at hun ikke bare skal knuse glasstaket, men løfte saker som likelønn og likestilling, og beskytte kvinners rett til abort. At hun åpner opp og er mer personlig er et klart forsøk på å fremstå mer autentisk og ektefølt enn tidligere, sier Jacobsen til VG.

Clinton-supporter: – Det er så forbanna kult!

NÆRT FORHOLD: Da Hillary Clinton stilte i nominasjonskampen i 2007 snakket hun på scenen med sin mor Dorothy Rodham under et valgkamparrangement i Des Moines, Iowa. Foto: Jason Reed, Reuters

Viktig motivasjon

Clinton-ekteparet er for mange selve definisjonen på amerikansk elite, men oppveksten til Hillary var alt annet enn privilegert. I et beskjedent arbeiderklassenabolag i Chicago ble hun oppdratt etter foreldrenes, spesielt mamma Dorothys, dyrekjøpte erfaring og verdier.

Oppveksten har ifølge Clinton selv og Carl Bernsteins anerkjente biografi «A Woman in Charge», vært utslagsgivende for personlighetstrekkene hun ofte kritiseres for. Som arbeidsnarkomanien, hardheten og påståeligheten. Ikke minst skapte den Clintons voldsomme engasjement for barn, unge, minoriteter og samfunnets svakeste.

– For Hillary handler livet om å lære. Morens historie er en viktig motivasjon for hvem hun er, fortalte Clintons tidligere rådgiver Ann Lewis til New York Times.

Les også: Slik blir duellen mellom Trump og Clinton

FAMILIE: Tidligere president Bill Clinton skjuler ansiktet mens hans kone Hillary Clinton nevner ham i en tale i Washington i 2009, etter å ha blitt tatt i ed som utenriksminister. I midten bak står deres datter Chelsea Clinton og til høyre bak Hillary Clinton's mor Dorothy Rodham. Foto: Jonathan Ernst, Reuters

«Jeg tenkte ofte på min mor, som ble avvist og behandlet dårlig av sine foreldre og besteforeldre, og hvordan andre omsorgsfulle voksne grep inn og hjalp henne», skriver Hillary Clinton i boken «Levende historier».

Hele hennes karriere i det offentliges tjeneste fra Clintons tidlige arbeid som advokat for fattige, og helsereformen som førstedame har vært drevet av blant annet morens erfaringer.

Les også: Trump og Clintons døtre er bestevenninner - nå legger de vennskapet på is

– Stå opp for deg selv

Som fireåring kom Hillary gråtende hjem etter å ha blitt mobbet av en jente i nabolaget.

– Du må stå opp for deg selv og vise at du ikke er redd, var morens beskjed. Dagen etter kunne datteren stolt fortelle moren at hun hadde slått til jenta, står det i Carl Bernsteins biografi.

Til ABC News sier Hillary Clinton at morens lærdom blir spesielt viktig i tiden fremover.

– Hun lærte meg så mye om livet, inkludert hvordan man står opp mot bøller, som åpenbart kan bli nyttig i den kommende valgkampen.

Dorothy var aktiv i datterens presidentkampanje i 2008 hvor hun heiet både på og bak scenen.

– Jeg vil folk skal vite hva slags godt menneske Hillary er. Hun var aldri sjalu på noen – i stedet var hun hjelpsom. Hele livet har hun hjulpet kvinner. Hun har stor empati for andres uheldige omstendigheter, en egenskap jeg har alltid beundret, sa moren i en reklamefilm for datteren.

Les også: Skarp kritikk av Clintons bruk av privat e-post-server

Les også

 1. Obama støtter Clinton: – Det har aldri før vært noen så godt kvalifisert

  NEW YORK (VG) Barack Obama ga torsdag kveld sin støtte til Hillary Clinton selv om Bernie Sanders ennå ikke har trukket…
 2. Clinton rett i strupen på Trump

  Hillary Clinton åpner sin valgkamp mot Donald Trump ved å kalle ham en demagog som angriper alle typer amerikanere med…
 3. Slik blir duellen mellom Clinton og Trump

  NEW YORK/SANTA MONICA (VG) Donald Trump har sikret seieren i den republikanske nominasjonskampen, og Hillary Clinton har…
 4. Bernie Sanders nekter å gi seg

  SANTA MONICA (VG) Publikum reagerte med ellevill jubel da Sanders (74) avslørte at han fortsetter.
 5. Clinton erklærer seier i nominasjonsvalget

  NEW YORK/SANTA MONICA/OSLO (VG) Hillary Clinton ble i natt den første kvinnelige presidentkandidaten for et av de to…
 6. Clinton-supportere til VG: – Sanders må trekke seg

  LOS ANGELES (VG) Hillary Clintons (68) voksne følgerskare rister på hodet av de unge velgerne som vender henne ryggen…
 7. AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

  Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det…
 8. Hillary Clintons svoger pågrepet

  For 15 år siden ble Roger Clinton (59) benådet av daværende president Bill Clinton.
 9. Her er kartet som skremmer Clinton

  NEW YORK (VG) Se nøye på dette kartet. Statene markert i grønt er vippestater som trolig avgjør presidentvalget - og det…

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Bill Clinton

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik ble Hillary en stålkvinne

 2. Chelsea Clinton ble mamma igjen

 3. The Boss med krass kritikk av Donald Trump

 4. «Hjemstaten» svikter Hillary Clinton: – Hun er rett og slett for sleip

 5. Feirer på forskudd: – Helt sikker på at Hillary vinner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder