TRAGISK: Alan Kurdi ble funnet død på stranden i tyrkiske Bodrum i starten av september i fjor. Hans far Abdullah Kurdi (t.h.) er skuffet over at så lite har skjedd etter sønnens død. Foto: REUTERS

Alans far: Han døde til ingen nytte

Han mistet to sønner og kona på den farefulle ferden fra
Tyrkia til Hellas. – Svært lite har forandret seg siden den gang, sier Abdullah Kurdi.

Artikkelen er over tre år gammel

Den syriske familien på fire prøvde i september i fjor å ta seg fra Tyrkia til den greske ferieøya Kos. Men båten sank på veien, og både Kurdis kone og deres to sønner druknet. Bildet av den yngste sønnen, treåringen Alan, gikk i dagene etter forliset verden rundt.

VG var blant de mange avisene som trykket det sterke fotografiet, som står igjen som selve symbolet på flyktningskrisen.

Bakgrunn: Historienom bildet som sjokkerte verden

700 druknet på få dager

Ni måneder senere er igjen tusenvis av flyktninger og migranter på vei over Middelhavet for å nå Europa. I løpet av de siste dagene skal så mange som 700 personer ha druknet på vei mellom Nord-Afrika og Italia.

For bare noen dager siden reddet det norske skipet «Siem Pilot» over 1000 migranter utenfor den libyske kysten. Blant dem var over 100 barn under 18 år.

Les også: Her ertallene som varsler ny dødssommer

Alans far, Abdullah Kurdi, mener i dag at sønnens død ikke har gjort noen særlig forskjell for de mange som forsøker å få et bedre liv i Vesten.

– En stund virket det som om bildet at Alan hadde lyktes med å påvirke folk i Vesten og snu politikernes holdninger. Skoler og egne tiltak ble oppkalt etter min sønn. Det likte jeg, for et økte folks empati og viste at familien min ikke ville bli glemt, sier Kurdi til den italienske avisen La Repubblica.

OVERSIKT: Slik reiser flyktningene til Europa

– Flyktningbarn drukner hver dag

Men ifølge Kurdi varte ikke empatien særlig lenge.

– Fremdeles drukner flyktningbarn hver eneste dag, og krigen i Syria er ikke stanset. Samtidig bygges det murer for å stoppe flyktninger på Balkan. Min Alan døde for ingenting, lite har forandret seg, sier syreren til avisen.

Han oppholder seg nå i Ebril i den kurdiskkontrollerte delen av Irak, hvor han reiste etter å ha begravet kona og de to barna sine i Kobane i Syria. Han slår kraftig tilbake mot ryktene om at han selv skal ha vært en menneskesmugler.

– Hva slags smugler ville sette sin egen familie i fare i en dårlig gummibåt? En smugler har nok penger til en skikkelig motorbåt. Slike beskyldninger er en fornærmelse mot folks intelligens, sier han.

Ifølge Europol skal 800.000 mennesker stå klare for flukt i Libya. Italias innenriksminister Angelino Alfano har bedt Libya stenge grensene, uten hell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder