USAs forsvarsminister om Nord-Korea: – Vil møte trusler med «massiv militær respons»

USAs forsvarsminister James Mattis trapper opp retorikken mot Nord-Korea etter den siste atomprøvesprengingen.

Artikkelen er over to år gammel

I dag avholdt USAs president Donald Trump et krisemøte som følge av at Nord-Korea i natt gjennomførte en test av en hydrogenbombe.

– Vi har mange militære alternativer, og presidenten ønsket å bli briefet om samtlige av dem. Vi gjorde det klart at vi har muligheten til å forsvare oss selv og våre allierte Japan og Sør-Korea fra ethvert angrep, sier USAs forsvarsminister James Mattis i en uttalelse i kjølvannet av møtet, før han klemmer til:

– Enhver trussel mot USA og våre territorier, inkludert Guam, eller noen av våre allierte, vil bli møtt med en massiv militær respons. Den vil være både overveldende og effektiv.

VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av

Guam er en liten amerikansk øy i Stillehavet hvor USA har flere militærbaser. Nord-Koreas president Kim Jong-un truet tidligere i år med rakettangrep mot øya.

Det var på morgenen i dag norsk tid at Nord-Korea bekreftet at de hadde gjennomført det de omtalte som en «fullstendig vellykket» test av en hydrogenbombe, ifølge statlig nordkoreansk TV.

Bakgrunn: Trump fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning

– Vi får se

Tidligere i dag ble Trump av en reporter spurt om han vil komme til å angripe Nord-Korea.

– Vi får se, var svaret presidenten ga.

Mattis understreker på pressebriefingen at alle medlemmene av FNs sikkerhetsråd er enige om trusselen Nord-Korea utgjør mot det internasjonale samfunnet.

– De forblir enige om sin forpliktelse til å bidra til å holde den koreanske halvøyen atomfri, fordi de ikke ønsker en fullstendig utslettelse av et land, nemlig Nord-Korea, sier forsvarsministeren.

Få overblikk: Slik ville en krig mellom Nord-Korea og USA sett ut

FNs sikkerhetsråd skal holde krisemøte

Det var i en tweet at Trump varslet at han hadde kalt inn til et møte i Det hvite hus.

– Jeg skal møte general Kelly, general Mattis og andre militære ledere i Det Hvite Hus for å diskutere Nord-Korea, skrev han.

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, bekreftet søndag kveld at det vil bli avholdt krisemøtet i FNs sikkerhetsråd på mandag.

Det internasjonale samfunnet har reagert kraftig på atomprøvesprengingen.

Kinesisk avis: Slik reagerer Kina hvis Nord-Korea skyter først

Vil gjøre Kim Jong-un redd for nestenangrep

Stein Tønnesson, historiker og forskningsprofessor ved PRIO, sier at uttalelsen til Mattis, sett i lys av tidligere retorikk og uttalelser, ikke betyr en lavere terskel for angrep.

Han har tidligere uttalt at det er en stor risiko for krig, som gir grunn til alvorlig bekymring, men at det ikke er det mest sannsynlige scenarioet på grunn av de store konsekvensene.

– Uttalelsen betyr bare at hvis Nord-Korea kommer med et angrep på Guam eller Sør-Korea, eller Japan, vil det bli møtt med full militær motangrep fra USAs side. Det har man visst i alle tider at USA kommer til å gjøre. Valget av ordet "threat" (trussel) er noe Mattis har valgt for å opprettholde en viss tvetydighet, slik at Kim Jong-un skal være redd for å gjennomføre nestenangrep, sier Tønnesson til VG, og eksemplifiserer med Guam.

Les også: Trump: Vi er klare til å avfyre

14. mai i år avfyrte Nord-Korea en ballistisk rakett som flyr 700 kilometer før det lander i Japanhavet. Analytikere mente raketten hadde mulighet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.

Tønnesson sier at Nord-Korea ville vise USA at de kunne ramme dem.

– Når Guam nevnes, antyder man at også et slikt angrep, som ikke rammer direkte, kan bli møtt med massiv respons. Men uttalelsen forplikter heller ikke USA til å gjøre det, slik uttalelsen er utformet, sier Tønnesson.

– Hvis uttalelsen var ment for å senke terskelen for angrep, ville det vært en farlig uttalelse. Da måtte USA gått til angrep hver gang Nord-Korea gjennomførte en oppskytning. Jeg tror dette er noe som høres agressivt ut, men som betyr det som er sagt før, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder