SOVNET INN: Professor Hans Rosling døde tidligere i dag etter ett års kamp mot kreft.
SOVNET INN: Professor Hans Rosling døde tidligere i dag etter ett års kamp mot kreft. Foto: Evan Agostini AP

Hans Rosling er død

UTENRIKS

Den svenske professoren Hans Rosling engasjerte en hel verden med sin Syria-tale. Tirsdag døde han – 68 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 07.02.17 18:56

Den svenske legen og professoren i internasjonal helse, Hans Rosling, døde tidligere i dag. Det oppgir stiftelsen Gapminder på sine hjemmesider. Rosling fikk diagnosen kreft for et år siden.

For to år siden engasjerte Rosling en hel verden med sin tale om Syria-krisen. Talen skapte en bølge av støttemeldinger blant svenske Twitter-brukere.

Les også: Hans Roslings Syria-tale fikk Twitter til å koke

Det var under veldedighetskonserten «Hela Sverige skramler» i Ericsson Globe i Stockholm at Rosling holdt talen der han snakket om alvorligheten i Syria-krisen.

– Det her handler om mer enn å hjelpe medmennesker. Det handler om å vinne over det onde. Denne krigen må ta slutt, sa Rosling til stor applaus fra salen.

Sørger over tapet av Rosling

Programlederen Doreen Månsson sier til Aftonbladet at Rosling ikke bare var en viktig for Sverige, men for hele verden.

– Jeg finner ingen ord, han var et utrolig forbilde som trengs nå mer enn noensinne, sier hun til Aftonbladet.

Flere har også skrevet sine kondolanser på Twitter:

– Veldig triste nyheter. Hans Roslings arbeid kommer til å fortsette å være informerende og inspirerende, skriver Chelsea Clinton på sin Twitter-konto.

– Vi kommer til å savne Hans Rosling. En klar, pedagogisk og viktig stemme som hjalp oss til å forstå verden rundt oss, skriver sveriges utenriksminister Margot Wallstrøm.

– Hans Rosling var et menneske, og en professor som gjorde en forskjell. Alltid basert på fakta, alltid med en vilje til å forklare, skriver sveriges utenriksminister Ylva Johansson.

Skapte Twitter-bølge

I talen som skapte reaksjoner over en hel verden la Rosling frem hvor mange flyktninger som fremdeles befinner seg i flyktningleirene, og hvor mye penger UNHCR trenger for å hjelpe dem.

Les også: Dette må du vite om flyktningkrisen

– Det kreves 25 kroner per dag for å gi hjelp til en flyktning. Det skammelige er at de bare får 10 kroner. Vi må passe på at UNHCR får de pengene de trenger, sa Rosling i talen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Etter hans tale kokte Twitter over med ros og skryt til Rosling, skriver SVT. Under ligger noen av meldingene som ble lagt ut på Twitter etter talen:

– Hans Rosling. Stum. Gåsehud. Klump i halsen. Den talen kan ha vært det viktigste SVR har sendt på tiår, skriver en bruker ved navn Oscar.

– Hans Rosling for president, skriver Kristina.

– Hans Rosling du er best. Forklarer flyktningkrisen som ingen andre. Er vårt felles ansvar, hjelp våre medmennesker, skriver Maddiz.

– Vi har kommet et sted når Hans Rosling er høydepunktet. Folk har forstått, skriver Ellie.

Her kan du lese mer om