VIRTUELL VIRKELIGHET: Hvis Mark Zuckerberg får det som han ønsker vil vi i fremtiden gå rundt med Oculus Rift-briller. Her er en person avbildet med brillene på under Game Developers-messen i San Francisco i forrige uke. Foto: Ap

Facebook kjøper selskap for 12 milliarder

Facebook-gründer Mark Zuckerberg (29) har igjen åpnet lommeboken. Tirsdag kunngjorde han at selskapet blar opp 12 milliarder kroner for teknologiselskapet Oculus VR.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Selskapet er mest kjent for sine VR-briller Oculus Rift, som til nå hovedsakelig har vært mest omtalt i dataspill-kretser, men Zuckerberg har større planer for selskapet, melder avisen Wall Street Journal.

Oculus-brillene har to små skjermer, en for hvert øye, og de sitter såpass tett på øynene at det man ser oppfattes som virkelighet.

- Jeg er glad for å kunne kunngjøre at vi har blitt enige om å kjøpe Oculus VR, lederen innenfor virtuell virkelighetsteknologi, sier Zuckerberg i en Facebook-melding tirsdag.

Tidligere i år kjøpte Facebook meldingsklienten Whatsapp for mer enn 100 milliarder kroner.

Zuckerberg sier at selskapet har en ambisjon om at deres brukere skal kunne kommunisere med hverandre på så mange måter som mulig - også i fremtiden.

- Vårt oppdrag er å gjøre verden mer åpen og tilkoblet.

Legebesøk og forelesning - hjemmefra

29-åringen understreker at VR-brillene i første omgang vil bli testet i spillsammenheng, men han mener også at teknologien har et større bruksområde.

- Oculus' målsetning er å la deg få oppleve det umulige. Teknologien deres åpner opp muligheter for helt nye typer opplevelser.

VGTV: Se LEVEL UP teste Oculus Rift her!

Allerede i fjor fortalte Oculus-sjef Brendan Iribe at de jobbet på spreng med å undersøke mulighetene for å koble VR-brillene opp mot smartelefoner.

Ifølge Zuckerberg innebærer fremtiden at man kan dra på legebesøk, fotballkamp eller en forelesning - hjemmefra, med Oculus-brillene på.

- Se for deg å ikke bare dele øyeblikk med dine venner online, men hele opplevelser og eventyr, forteller Zuckerberg.

POPULÆRT: Flere hundre mennesker sto i kø for å prøve et nytt skytespill som tar i bruk Oculus Rift HD-brillene under CES-messen i Las Vegas tidligere i år. Foto: Afp

Fornøyd spillanmelder

For ett år siden testet VGs spillanmelder Rune Fjeld Olsen en utviklerversjon av Oculus Rift-brillene og kalte det allerede da for «en av de største spillopplevelsene jeg har hatt noen sinne».

I teknologidemoen som Fjeld Olsen fikk prøve, fikk brukeren bli med på en reise til Italia.

- Jeg gikk opp trappen og så utover Middelhavet. Jeg gikk ut i hagen og så de frodige, bølgende åskammene. Jeg glemte at jeg stod i et møterom på VG-huset. Jeg VAR i Toscana, sier han i sin anmeldelse.

Han konkluderte med at VR-teknologien er fremtiden, men at den samtidig kan ha en negativ samfunnseffekt.

- Jeg får allerede kjeft av kona fordi jeg sitter og stirrer for mye på mobiltelefonen min. Hvordan i all verden skal dette gå?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder