FRYKTER DÅRLIGERE RÅD: Finansminister George Osborne med budsjettboksen 16.mars i år, før han skulle presentere budsjettet til parlamentet. Foto: Justin Tallis, Afp

Finansministeren advarer mot Brexit: – Britiske familier blir permanent fattigere

«Konklusjonen er klar. For Storbritannias økonomi og familier vil det å forlate EU bli et eksepsjonelt, selvpåført sår», skriver finansminister George Osborne i avisa The Times.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dersom Storbritannia velger å gå ut av EU, kan landets økonomi komme til å krympe med seks prosent innen 2030, ifølge en ny analyse fra finansdepartementet i London.

Og det kan koste hver husholdning rundt 50.000 kroner i året, lyder advarselen før folkeavstemningen om medlemskapet i juni.

«Gå ut av EU, og faktum er at Storbritannia blir permanent fattigere. Britiske familier blir permanent fattigere», mener Osborne.

Scenarioer

Bak spådommen om et fall på seks prosent har departementet lagt til grunn at Storbritannia etter en utmelding vil forhandle fram en handelsavtale med EU som ligner den unionen har med Canada.

Departementets analytikere har også tatt for seg muligheten for britisk deltakelse i EØS-avtalen som Norge er med i, eller at landet innleder et handelssamarbeid med EU etter Verdens handelsorganisasjons regler. Men konklusjonen er at alle scenarioene ender med økonomiske tap og tap av innflytelse for britene.

Tap

– Analysen viser at alle alternativene til britisk medlemskap i EU betyr en mindre åpen og sammenkoblet økonomi. Ikke bare med Europa, men også med resten av verden. Det vil bli mindre handel, mindre investeringer, mindre forretninger, mener Osborne.

En EØS-løsning anses som den som vil bety minst økonomiske tap, men ifølge finansdepartementet vil den bety at britene må innføre flere regler de ikke får være med på å bestemme.

Advarsler

Arbeidet med den 200 sider lange rapporten fra finansdepartementet i London har tatt flere måneder, og det er den foreløpig siste av flere advarsler fra regjeringen mot en såkalt brexit.

Meningsmålingene tyder på jevnt løp før folkeavstemningen 23. juni om medlemskapet i EU, men nærmere 20 prosent av britene sier at de ennå ikke har bestemt seg.

Usikkerheten rundt britenes fremtid i EU legger nå en demper på den økonomiske aktiviteten, skriver Financial Times. Usikkerheten har ført til at flere investeringer og nyansettelser er satt på vent, ifølge avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder