FUKTIG: Texas har vært herjet av uvær den siste uken. Nå er et nytt stormsenter på vei mot delstater lenger øst i USA. Foto: Daniel Kramer Reuters

«Halve USA» forbereder seg på uvær

Omtrent halve USA belager seg på uvær i form av alt fra regn til tornadoer i løpet av helgen. Andre steder i landet er det skyhøye temperaturer som skaper bekymring.

  • NTB
Publisert:

Den amerikanske orkansesongen er bare noen dager gammel, men det fryktes allerede at dens tredje navngitte storm er i ferd med å utvikle seg ved halvøya Yucatán i Mexico-golfen. Det er sannsynlig at stormen vil utvikle seg til en tropisk syklon før den når Florida, der det er ventet 150 til 250 millimeter nedbør søndag.

Les også: Louvre stenger for å redde kunst fra flomvannet

I byen St. Petersburg i delstaten har folk fått utdelt sandsekker for å beskytte seg mot vannet, og guvernør Rick Skott har bedt både innbyggere, turister og bedrifter om å være forberedt. I verste fall kan uværet vare helt til onsdag.

– Selv om værsystemet ikke skulle utvikle seg til en navngitt storm, skaper den betydelig fare for flom, kraftig vind, tornadoer og strømbrudd, sier Bryan Koon, direktør for Floridas krisehåndteringsenhet.

Mer uvær

Også lenger nord, i hovedstaden Washington og delstatene rundt, ruster millioner av mennesker seg mot muligheten for heftig tordenvær og tornadoer. En stor golfturnering i Ohio er allerede blitt utsatt på grunn av torden.

I fjor: 29 døde etter kraftig uvær i USA

Texas har allerede hatt sin del av uværet, og flommen i delstaten har kostet minst 15 menneskeliv den siste uken. Ni soldater fra militærbasen Fort Hood druknet denne uken etter at kjøretøyet deres veltet da de forsøkte å krysse en oversvømmet elv.

Hetebølge

Det er ikke bare nedbør og torden som skaper utfordringer for amerikanerne gjennom helgen og de neste dagene. I vest er California, Las Vegas og Phoenix herjet av en hetebølge, og det er spådd temperaturer opp mot 48 grader lørdag kveld.

I Europa: Flom herjer i Tyskland, Frankrike og Østerrike

To personer er fraktet til sykehus etter å ha blitt dårlige av varmen under en utendørs avgangsseremoni på en videregående skole i Palm Desert, California. Også sju andre ble syke under det samme arrangementet.

De høye temperaturene sørger også for å holde brannvesenet i arbeid i flere delstater. Skogbranner har svidd av store områder i så vel California som New Mexico og Arizona i løpet av helgen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder