STO BAK: Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) var mannen som førte den 19 tonn tunge lastebilen nedover Promenade des Anglais torsdag 14. juli 2016. Foto: REX/shutterstock

Nice-angriperen: Fra budbilsjåfør til massedrapsmann

Den vage jihadist-koblingen

Observert på åstedet dagen før dødsferden

Mentalt ustabil, voldelig og småkriminell. Dette vet vi om den tunisiske trebarnsfaren som ble massedrapsmann.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

TREBARNSFAR OG DRAPSMANN: Det er fortsatt mange spørsmpål knyttet til hvordan den tunisiske trebarnsfaren endte opp med å ta 84 uskyldige menneskeliv torsdag. Foto: REX/Shutterstock

«En dag vil dere høre om meg», skal Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) ha fortalt en kompis før han la ut på dødsferden i den franske kystperlen Nice torsdag, skriver L'Express.

Den franske nasjonaldagen var fylt med fargesprakende fyrverkeri, Marseillaisen og slagordene «Frihet, likhet og brorskap», men druknet brått i blodbadet Bouhlel etterlot seg på den verdenskjente strandpromenaden.

VG-spesial: Dette er de bekreftede Nice-ofrene

Minst 84 mennesker ble drept på Promenade des Anglais, som de siste dagene har blitt fylt av franske flagg, blomsterbuketter og sørgende mennesker.

Det er fortsatt ubesvarte spørsmål på hvordan den tunisiske trebarnsfarens gikk fra å være budbilsjåfør til å bli en av Nice-historiens verste drapsmenn.

Likevel begynner det å tegne seg et bilde av hvem 31-åringen var.

Bunnløs sorg: Seks fra samme familie drept – bare Cristophe overlevde

Et plaget sinn

Massedrapsmannens pappa Monthir, som er bosatt i Tunisia, sier sønnen slet med psykiske problemer siden han var 17 år gammel.

– Han mottok behandling, tok medisinen sin og vi trodde at det gikk bra med ham, sier faren til BBC.

Bouhlels problemer skal ha vært av så omfattende karakter at faren så seg nødt til å søke profesjonell hjelp.

– Jeg tok ham med til psykolog, hvor han fikk behandling, men av og til fikk han nervesammenbrudd. Da kastet han alt rundt seg og knuste det han fant. Han hadde et nerveproblem, og når han knakk sammen begynte han bare å ødelegge. Han hadde også problemer med sin kone, og jeg tror det forsterket de mentale helseproblemene han hadde.

Naboer og bekjente av Bouhlel har opplyst til VG at han var separert fra kona.

Hun tok med seg de tre barna og flyttet til en leilighet lenger nord i Nice, og han fant seg en liten, sliten leilighet i nabokvartalet.

– Han tok ikke skilsmissen så bra, forteller marokkanske Hamdani Ahmed til VG.

Bouhlel skal også ha hatt med økonomiske problemer.

Drapsmannen i Nice: Var glad i damer og salsa

Den vage jihadist-koblingen

For Nice-politiet var Bouhlel kjent som småkriminell. 24. mars i år ble han dømt for våpenbruk, vold og narkotika. Han hadde blant annet trukket våpen i forbindelse med en krangel i trafikken. Det ble avsagt en fellesdom for forholdene, men straffen ble gjort betinget slik at han slapp å sone i fengsel.

Han var ikke kjent som ekstremist og sto ikke på listene til overvåkningspolitiet, hverken i Frankrike eller Tunisia.

To døgn etter terrorangrepet tok Den islamske stat (IS) på seg ansvaret for drapet, og hevdet at Bouhlel var «utsendt soldat» fra deres terrorarmé.

IS skiller imidlertid ikke mellom de som fått som oppgave å utføre terrorangrep og de som har latt seg inspirere av terror-propagandaen de sprer på nettet – uten noen nærmere kontakt.

Ifølge 31-åringens onkel skal Bouhlel ha blitt rekruttert av en algerisk mann kun to uker før drapstokten, men dette er ikke bekreftet av franske myndigheter.

– Han var et enkelt bytte, sier onkelen til nyhetsbyrået AP, og begrunnet det med at nevøen hadde familiære problemer og hadde distansert seg fra kona og barna.

Les: Derfor er Nice et «jihadist-rede»

Dette vet vi om drapsmannen

• Dagen før Nice-angrepet ble 31-åringen observert av overvåkningskamera kjørende ved strandpromenaden, hvor han nøye inspiserte dødsruten, ifølge Europe Radio 1.

• Han skal ha vært mental ustabil i tiden før angrepet.

• Ifølge naboer hadde ikke Bouhlel noen sterkt tilhørighet til islam. Han gikk ikke fast i moskeen, spiste svin og røyket under ramadan.

• Analyser fra gjerningsmannens datamaskin og mobiltelefon har vist flere bilder og internettsøk som viser en fascinasjon for vold og jihadistbevegelser som Al Qaida og IS.

• Det er foreløpig ikke avdekket om Bouhlel handlet på ordre fra andre enn ham selv.

• Han etterlater seg tre barn.

• Nye opplysninger indikerer at 31-åringen skal ha levd et utsvevende liv. Han likte å gå på byen, brukte narkotika og drakk alkohol.

• Han skal ha benyttet seg av en rekke datingsider, hvor han kom i kontakt med både mannlige og kvinnelige seksualpartnere, viser tekstmeldinger politiet har hentet ut fra hans telefon.

• Den franske TV-kanalen har offentliggjort bilder som politiet har hentet ut fra massedrapsmannens mobiltelefon. Der poserer han på selfier de to siste døgnene før angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder