I NORGE IGJEN: «Syk tilværelse i Syria da sjø...». Slik begynte den norske 32-åringen en kort melding til bekjente i Norge, ledsaget av dette bildet. Siden hoppet han av fra IS, rømte til Tyrkia, ble arrestert, og er nå utlevert til Norge. Foto: Privat / Nilas Johnsen

Norsk IS-avhopper sendt fra Tyrkia til Norge

Terrorsiktet av PST ved retur

Fikk bistand i fengsel fra UD

Var preppet på tyrkiske avhør

ISTANBUL/OSLO (VG) I slutten av april ble han pågrepet i Tyrkia, der han risikerte terrortiltale for å ha tilhørt IS. Nå er 32-åringen fra Verdal utlevert til Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG fikk i juni bekreftet at nordmannen var fengslet i den tyrkiske byen Gaziantep, og presidentkontorets talsmann forklarte at han risikerte tiltale etter de strenge tyrkiske terrorlovene.

Nå er den etnisk norske mannen fra Verdal pågrepet og siktet for deltagelse i terrorgruppen IS av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skriver TV 2.

Mannen ble tirsdag utlevert fra Tyrkia, etter at han ble pågrepet av tyrkiske myndigheter på vei inn i landet i slutten av april.

Fikk hjelp fra UD

– Han ble i går returnert og ledsaget av tjenestemenn fra PST fra Tyrkia og formelt pågrepet ved ankomst til Norge. Han blir avhørt i dag og trolig fremstilt for varetektsfengsling en av de nærmeste dagene. Han er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon, sier Trond Hugubakken, seniorrådgiver i PST, til VG.

– Vi har foreløpig ikke fått noen rettsdokumenter fra Tyrkia fra deres etterforskning og rettsmøter, men vi vurderer om vi skal sende en rettslig anmodning om å motta dette, utdyper Hugubakken.

VG har fått bekreftet fra Utenriksdepartementet at nordmannen har fått bistand fra ambassaden i Ankara, både i form av besøk i fengselet og at norske representanter har vært til stede under rettsmøter i byen Kilis, under ti kilometer fra grensen til Tyrkia.

Bakgrunn: Slik planla han flukten fra IS

Nordmannen selv har ytret et sterkt ønske om å bli utlevert til Norge, og etter det VG er kjent med var han indirekte i kontakt med PST og den norske utenrikstjenesten allerede før han deserterte fra IS og rømte til Tyrkia.

BERYKTET FENGSEL: Fengselet i Gaziantep har over 3.500 fanger, flere av dem dømt for å tilhøre terrornettverk. Her satt nordmannen i flere måneder. Foto: Nilas Johnsen

Var i retten i Tyrkia

Så sent som i slutten av juli ble nordmannen varetektsfengslet på nytt i Tyrkia, og da konkluderte dommeren med at det forelå «sterk, kriminell mistanke» mot ham.

VG kunne fortelle at nordmannen selv hevdet at han hadde fått våpentrening av IS, men at han hevder at han ikke har deltatt i kamphandlinger. Han skal etter eget sigende ha blitt satt til å bære vann av terrorhæren.

Norsk Høyesterett har nylig fastslått at det er straffbart å slutte seg til IS, og at det teller som deltagelse i en terrororganisasjon, selv hvis man ikke aktivt har deltatt i kamphandlinger.

Det var på senhøsten 2014 at den etnisk norske konvertitten dro for å slutte seg til Den islamske staten, islamistkrigerne som på brutalt vis har lagt under seg et stort område i Irak og Syria, og spredd frykt og terror verden rundt.

Les også: Etnisk norsk konvertitt fra Trøndelag dro til Syria

Livet som IS-kriger

VG har tidligere omtalt de to første avhørene med nordmannen som er blitt lest opp i retten i Tyrkia, der nordmannen blant annet fortalte om hvordan han ble smuglet inn i Syria i slutten av november 2014, at han fikk religiøs opplæring og våpentrening fra IS, men at han ble fengslet for å ha forsøkt å flykte.

LES HELE SAKEN HER: Nordmann (32) i tyrkisk avhør: Slik var livet som IS-kriger

Nordmannen har også forklart at han konverterte til islam kun kort tid før han dro til Syria:

– Jeg ble muslim ett år før jeg dro ned til IS. Gjennom en venn fikk jeg fortalt at det var blitt dannet en islamsk stat i Syria og at alle dro dit, så jeg dro også dit for å bli en del av dem, har han sagt.

Planla flukten

Via en tyrkisk advokat som har snakket med 32-åringen, har han fortalt at han frykter for sitt liv i det beryktede fengselet i Gaziantep. Den norske advokaten Steinar Wiik Sørvik har fortalt VG at nordmannen siden i fjor høst har forsøkt å rømme fra IS, og at de hadde planlagt flukten i detalj.

Sørvik har ikke svart VG om saken onsdag, men har tidligere fortalt at han hadde forberedt nordmannen på hva han kunne si i avhør med tyrkiske myndigheter.

– Faktum er at vi har jobbet for å få ham til å reise ut av Syria siden oktober i fjor, og blant annet har kontaktet norske myndigheter for å se hvilken straff han eventuelt risikerer ved retur til Norge, sa Sørvik til VG i juni.

– Etter at han bestemte seg for å flykte, har han fryktet for at han ville bli henrettet av IS dersom han ble oppdaget. Vi har hatt mye kontakt om at han planla en flukt fra IS, fortsatte han.

Sørvik har forklart at nordmannens opprinnelige plan var å skaffe seg en motorsykkel og kjøre over grensen og rett videre til hovedstaden Ankara for å melde seg ved den norske ambassaden der, men at han ikke vet hvordan flukten ble gjennomført.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder