SNART FRI: Chelsea Manning, som lekket 700.000 Pentagon-dokumenter til WikiLeaks, er benådet av president Barack Obama og slipper å sone ferdig dommen på 35 år. Foto: AP/NTB/SCANPIX

Chelsea Manning slippes fri i mai

I 2013 ble hun dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter. Nå er hun benådet av president Barack Obama.

Dermed slipper den tidligere soldaten å sone ferdig dommen på 35 års fengsel. Chelsea Manning (28) blir løslatt 17.mai, skriver flere amerikanske medier, deriblant New York Times.

Manning sto bak det som frem til pågripelsen i 2010 var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne, rundt 700.000 graderte dokumenter.

– Takk til alle som har kjempet for benådningen. Deres mot og engasjement har gjort det umulige mulig, sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange i en Twitter-melding.

Bakgrunn: Manning dømt til 35 års fengsel

Sultestreiket

Mesteparten av det lekkede materialet stammer fra Irak, der Manning tjenestegjorde som soldat innen USAs militære etterretning.

Dokumentene avslørte blant annet overgrep begått av USAs irakiske allierte i landet og dokumenterte også hvordan tallet på drepte sivile var langt høyere enn tidligere kjent.

BYTTET NAVN: Her er Chelsea Manning i forbindelse med rettssaken i juni 2013. Den tidligere soldaten gikk da under navnet Bradley. Foto: Patrick Semansky AP

Dagen etter dommen i 2013, ble det kjent at den kontroversielle soldaten, som tidligere het Bradley Manning, ønsket å skifte kjønn.

Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet i Kansas og har også sultestreiket. I september avbrøt hun en sultestreik etter å ha blitt lovet kirurgi knyttet til sin kjønnsidentitet.

Les mer: «I overgangen til neste fase i livet mitt, ønsker jeg at alle skal kjenne den virkelige meg. Jeg er Chelsea Manning».

Video skapte debatt

To måneder senere søkte Manning president Barack Obama om å bli benådet og få omgjort straffen til seks og et halvt år, som hun alt har sonet.

Før domsavsigelsen i 2013 hadde Manning sittet i varetekt siden hun i 2010 ble pågrepet for lekkasjene.

Påtalemyndigheten la i utgangspunktet ned påstand om 60 års fengsel for Manning, mens forsvarerne la ned påstand om 25 års fengsel.

En av videoene som Manning lekket, inneholder et opptak av et amerikansk militærhelikopter som gjennomførte et angrep i Bagdad der flere sivile ble drept og såret, deriblant to journalister fra nyhetsbyrået Reuters.

Filmen skapte en stor debatt om de amerikanske styrkenes moral og legitimitet.

President Barack Obama har også forkortet dommene til 208 andre innsatte, de fleste av dem narkotikadømte som ikke er funnet skyldige i voldsbruk.

Obama benåder også 64 andre, blant dem USAs tidligere viseforsvarssjef, general James Cartwright, som i oktober sa seg skyldig i å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til en journalist i The New York Times.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder