TIDLIGERE STATSMINISTER: Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge i tre perioder på 80- og 90-tallet. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden , VG

Brundtland: – Verdens ledere har tatt ansvar

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er imponert over at verdens land har klart å bli enige om en ny klimaavtale.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg er glad og imponert, også over det franske formannskapet, når verdens land nå endelig står sammen for å verne om menneskehetens og jordas framtid, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.

Klimaavtalen som ble vedtatt i Paris lørdag kveld, er det foreløpige sluttresultatet av mange år med klimaforhandlinger. De ble satt i gang på 1990-tallet i kjølvannet av FN-rapporten Vår felles framtid, som ble utarbeidet av en kommisjon som Brundtland ledet.

Bakgrunn: Slik er avtalen

– Historisk år

– Rapporten presenterte alvorlige advarsler om hva framtiden ville bringe dersom det ikke gjennomføres radikale forandringer i utviklingsmodeller og bruk av fossile brennstoff, sier hun.

Nå mener den tidligere statsministeren at vi er inne i et historisk år. Hun viser både til den nye klimaavtalen og bærekraftmålene som ble vedtatt på FNs hovedforsamling i høst.

– 2015 går inn i historien som året da verdens ledere tok ansvar og valgte å stå sammen om de 17 bærekraftmålene og om en framsynt avtale for å takle klimakrisen og vår felles framtid, sier Brundtland.

Les også: Ordene som kunne veltet alt

Vanskelig oppgave

Etter at Brundtland-kommisjonen la fram sin rapport i 1987, gikk det fem år før den store FN-konferansen om miljø og utvikling ble holdt i Rio de Janeiro.

Her ble det enighet om flere viktige avtaler for å verne miljøet på jorda. En av dem var FNs klimakonvensjon, hvor det ble satt som mål å stabilisere innholdet av klimagasser i atmosfæren.

Bellona: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

Det skulle vise seg å bli svært vanskelig. Siden 1995 har nesten alle verdens land kommet sammen til store årlige møter hvor de har forhandlet om klimatiltak, men utslippene har fortsatt å stige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder