SEIERSKVINNEN: Jamala vant Eurovisionsfinalen i Stockholm med sangen "1944". Foto: Jonathan Nackstrand Afp

Kommentar

Dette handler om både Stalin og Putin

Til uken har det gått 72 år siden en hel folkegruppe ble fordrevet fra halvøya Krim.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

230 000 mennesker, blant dem alle krim-tatarene, ble tvangssendt østover i det veldige Sovjetunionen. Det var dem Jamala sang om da hun vant Eurovisionsfinalen lørdag kveld.

Diktatoren Josef Stalin bestemte at de skulle deporteres til en annen sovjetrepublikk, til Usbekistan, fordi de angivelig skulle ha samarbeidet med nazi-tyskerne. 18. mai regnes som minnedagen for det som skjedde i 1944 da de ble satt i kuvogner og sendt til Sentral-Asia.

Les også: - Hvis man snakker om sannheten, vil det røre folk.

Et sted mellom en tredjedel og halvparten av dem døde i løpet av to år. De overlevende og deres etterkommere kunne komme tilbake til Krim først da sovjetimperiet begynte å falle sammen på slutten av 1980-tallet.

Det er ikke bare krim-tatarene som trengte seieren i Stockholm. Det gjorde også dagens Ukraina. Siden demonstrasjonene på Majdan-plassen for over to år siden har mye gått galt i Ukraina. Hovedbudskapet den gang var at de ville bli en del av Europa. Det har de ikke blitt. Det skyldes ikke bare russernes annektering av Krim og krigen øst i landet, men også et korrupt etablissement som ikke har klart å gjennomføre det de lovte den gang.

Les også: – Gir Eurovision noe den aldri har hatt

Nå har folket fra Majdan endelig fått viljen sin. Ukraina er plassert sentralt i Europa. Og æren for det har Jamala.

– Synd at politikk er viktigere enn sang, skrev Komsomolskaja Pravdas utsendte i Stockholm rett etter avgjørelsen.

Og – uansett hva man måtte mener om sangen – så var selvsagt det politiske viktig. Jamalas sang handler ikke bare om 1944, men har også klare bånd til dagens politiske situasjon. Og teksten var trolig medvirkende til at den ble valgt som Ukrainas bidrag.

Så du denne? Tidenes største Eurovision-hits i Norge

President Vladimir Putin misliker nok at Ukraina vant, men det hadde faktisk vært nesten like ille for ham om deres egen Segej Lazarev hadde gått til topps. For den populære sangeren har uttrykt seg på en måte som har falt mange russere tungt for brystet: han støtter ikke annekteringen av Krim.

– Kanskje mine russiske landsmenn vil kaste tomater på meg, men når jeg drar til Jalta, så er det Ukraina for meg, sa han til ukrainsk TV for to år siden.

Grand Prix-oppvask: – En fordel å være synlig

Han sa også at han ikke ville være med på propaganda-konserter der artistene roper fra scenen at Krim hører til Russland.

For Jamala var sangen i Eurovisionsfinalen en personlig fortelling. Men selvsagt var sangen politisk og selvsagt ser mange dette som en seier over det som har hendt både under Josef Stalin og senere under Vladimir Putin.

– Nå har Eurovisionen startet med geopolitikk, fastslo lederen for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet, Aleksej Pusjkov, på twitter lørdag kveld.

Og nå må russerne dra til Kiev for å være med i neste års slagerkonkurranse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder