PÅ VAKT: En kurdisk peshmerga-soldat vokter Mosul-demningen i nordlige Irak. Bildet er tatt i begynnelsen av februar. Foto: Azad Lashkari , Reuters

Frykter at IS skal sprenge gigantdemning

Skulle Mosul-demningen briste, vil det kunne utløse en flodbølge som potensielt kan treffe 1,7 millioner irakere som bor langs elven Tigris.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et skriv publisert søndag advarer den amerikanske ambassaden i Bagdad mot et slikt scenario. De ber også sine egne statsborgere være klar til å evakuere området i all hast dersom demningen skulle briste.

– Mosul-demingen representere en seriøs og enestående risiko for katastrofale følger med liten forvarsel, skriver ambassaden i en pressemelding.

Kan utløse ny flyktningstrøm

Skulle den briste frykter ambassaden at millioner vil miste livet, at store folkemengder vil bli sendt på flukt og en fullstendig ødeleggelse av infrastrukturen i området. Det er også forventet at flodbølgen vil slå ut hele strømnettet i Irak.

Den ytterliggående islamistgruppen IS erobret Iraks nest største by Mosul i juni 2014 og tok kontroll over den store dammen nord for byen to måneder senere.

FJERDE STØRSTE I MIDTØSTEN: Den enorme demningen holder på det meste 11,1 kubikkilometer med vann og vannkraftverket lager strøm til 1,7 million innbyggere. Foto: Azad Lashkari , Reuters

Irakiske regjeringsstyrker greide ved hjelp av amerikansk flystøtte å gjenerobre dammen et par uker senere, men den spente situasjonen i området har resultert i mangelfullt vedlikehold siden.

Frykten er nå at enten dette, eller en sabotasjeaksjon fra IS, skal få den over 100 meter høye og 3,4 kilometer lange demningen til å bryte sammen.

Les også: Dokumenter viser at IS har komplekst byråkrati

By kan havne 20 meter under vann

Den amerikanske ambassaden foreslår derfor med et knippe sikkerhetsgrep som de tror kan redde mange liv dersom demningen brister:

• Dersom demningen blir sprengt, vil Mosul by i løpet av et par timer bli satt under over 20 meter vann. Byens innbyggerne må evakuere minst seks kilometer fra elvebredden for å unngå de første vannmassene. De må også holde seg unna alle sideelver.

To unge menn til VG: Derfor vil vi flykte fra IS-kontrollerte Mosul

• Innbyggerne i Tikrit må mest sannsynlig komme seg minst fem kilometer unna elvebredden.

• Innbyggerne i Samarra må flykte minst 6,5 kilomter unna, dersom de bor på vestbredden. De som bor på østbredden må trolig flykte lengre. Den amerikanske ambassadens anslag lyder på at flodbølgen som potensielt kan treffe denne byen vil kunne ligne orkanen Katrina.

• Oversvømmelsen kan nå noen deler av Bagdad, deriblant den internasjonale flyplassen.

TERROR-KONTROLLERT: I juni 2014 stormet en IS-krigere Mosul. På dette propaganda-bildet tatt like etter går demonstranter i gatene til støtte for IS. Foto: Uncredited , Ap

Tikrit, Samarra og Bagdad vil ifølge ambassadens beregninger få mellom 24 og 72 timer på seg før vannmassene treffer. Ambassaden ber innbyggerne i disse områdene forberede seg på et katastrofe-scenario og vil ha på plass en varslingsplan slik at folk får en sjanse til å komme seg unna.

Flodbølgen inn i IS-områder

En slik varslingsplan vil vanskelig la seg gjennomføre da deler av det potensielle katastrofeområdet er kontrollert av IS-styrker.

Irakiske myndigheter har forsøkt å tone ned faren. Iraks statsminister Haider al-Abadi betegnet i helgen risikoen for et dambrudd som «ekstremt liten».

FN-rapport: 3500 er personer er IS-slaver i Irak

– Vi har ingen spesifikke opplysninger som indikerer når et slikt dambrudd kan komme til å skje, men for sikkerhets skyld vil vi få understreke at en rask evakuering da vil være den mest effektive måten å redde hundretusenvis av liv på, heter det i advarselen til amerikanske statsborgere i Irak.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder