SISTE DUELL: Alain Juppé,(t.h.) gikk til kraftige angrep på sin partikollega og konkurrent, François Fillon, under torsdagens siste verbale duell. De to tidligere statsministrene i Frankrike kjemper om å bli det konservative partiet, Les Republicains, presidentkandidat. Foto: REUTERS

Franske presidentkandidater møttes i første TV-duell

PARIS (VG) To tidligere statsministre fra samme parti barket sammen i en durabelig verbal duell. Torsdag kveld fortalte de hva slags Frankrike de vil ha.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I direktesendt tv-debatt slåss François Fillon (62) og Alain Juppé (71) om å få fram at den andre ikke er egnet til å styre Frankrike. Det tilhører begge Les Republicains, men ut ifra det franske velgere fikk høre i kveldens debatt, kunne de like gjerne representert hvert sitt parti.

Søndag bestemmer velgerne hvem av dem som blir de konservatives kandidat i presidentvalget til våren.

Skarp tone

Tonen mellom de to var kontant og skarp, men likevel dannet i forhold til den valgkampen vi nylig var vitne til på andre siden av Atlanterhavet. Franske debatter av denne typen forstyrres sjelden av utilbørlige avbrytelser. Her det politikken som står i sentrum, ikke sjikanerende personkarakteristikker. Så er de begge partikolleger gjennom flere tiår.

Les også: Sarkozy satset på comeback, men tapte

– Jeg vil være en president som er en reell leder, og som lytter til og forsvarer alle franske borgere. Jeg har karakter og styrke til å føre en slik politikk og jeg vil ha ministre i min regjering som gjør det samme, og får tid nok til å gjennomføre politikken. Å bytte ut ministre ofte gagner ikke Frankrike, et land vi må gjøre sterkt igjen. Vi må aldri glemme at 24 prosent av ungdommene våre er uten arbeid, redusert skatt for dem og flere i arbeid må være en prioritert politikk, sa Alain Juppé.

François Fillon mener at en regjering med autoritet er det Frankrike trenger nå.

– Jeg forstår franske menn og kvinners frustrasjon og sinne, men vi må gjøre store endringer om vi skal få Frankrike på rett kjøl igjen. Pensjonsalderen skal økes til 65 år og bedrifter skal lettere kunne ansette folk i midlertidige stillinger.

Avrbøt hverandre

François Fillon snakket med selvtillit og stor autoritet. Seieren i 1. valgomgang og den nyvunne posisjonen som favoritt, gjør at han virker langt mere inspirert enn tidligere, skriver Le Parisien.

Etter hvert som debatten skred frem, ble både Fillon og Juppé strammere i masken. Det begynte å avbryte hverandre og den store uenigheten om hvordan Frankrike skal løse sin problemer. Få orden på, og vekst i økonomien, sikkerhetssituasjonen og terrorfaren.

– Det blir fullstendig feil å redusere antall statsansatte med en halv million mennesker, slik François foreslår. Det er heller ingen god løsning å gå tilbake til 39 timers arbeidsuke, mener Alain Juppé.

Sterk høyredreid

François Fillon, statsminister under tidligere president Nicolas Sarkozy, vil bli president i Frankrike med en autoritær og sterkt høyredreid politikk. Alain Juppé, statsminister under tidligere president Jacques Chirac, er en liberaler som snakker om å samle Frankrike på tvers av partigrensene.

Les også: Putin-venn kan kommet til å styre Frankrike

Juppé har lenge ledet på meningsmålingene, og helt til det siste lå tidligere president Nicolas Sarkozy best an av de andre kandidatene. Men på oppløpssiden kom François Fillon med en sugende langspurt, feide forbi Alain Juppé og knuste Nicolas Sarkozy. Med 44 prosent av stemmene vant Fillon overlegent første runde, Juppe fikk 29 og Sarkozy 20 prosent.

Nå er Fillon og Juppe klar for finaleheatet og siste hinder på søndag. Den som vinner der, vil ha store sjanser for å bli Frankrikes president.

Les også: Sosialistpartiet sliter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder