EU-MØTE: Statsminister Erna Solberg er i Brüssel for å diskuterer flyktningkrisen i Europa. Her møter hun EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Yves Herman , Reuters

Solberg om flyktningsituasjonen i Hellas: – En stor tragedie

Statsminister Erna Solberg (H) mener tusener av flyktninger sitter fast grunnet manglende gjennomføringskraft blant europeiske land.

Publisert:

– Dette er en stor tragedie som skjer fordi beslutningene EU fattet i september og oktober i fjor ikke er gjennomført. Det man ser nå er resultatet av manglende gjennomføringskraft, både fra Hellas og mange andre land, noe som har bidratt til mer grensekontroll, sier Solberg til VG om situasjonen som langs den greske grensen.

Der har tusenvis av migranter og flyktninger nå strandet etter at landene nordover langs ruten gjennom Europa i praksis har stengt grensene. Mandag ble det brukt tåregass mot flyktninger som forsøkte å komme seg gjennom sperringene.

– Jeg mener man kan klare å hindre en full humanitær krise. Men vi kommer til å se en situasjon de neste ukene som ingen av oss liker å se på europeisk jord. Med folk som blir sittende fast inntil man har funnet løsninger i EU, sier Solberg til NTB.

I dag var hun i Brüssel for å diskutere flyktningkrisen med blant annet EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Samtidig som statsministeren returnerte til Norge, satt innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i møter med sine nordiske ministre i Stockholm.

– Positiv holdning

Erna Solberg har en noe mer optimistisk tone enn regjeringskollegaen:

– Min opplevelse av møtene som har vært her, er at det er en litt mer positiv holdning nå enn det medieoppmerksomheten hittil har tydet på. En av grunnene er at Hellas har begynt å registrere de som kommer der. Det vil i neste omgang gjøre at insentivet for grensekontroll vil bli mindre. Det betyr ikke at det ikke er utfordringer, det er langt fra sikkert at vi kommer i havn, men det er en litt mer positiv stemning.

I motsetning til flere forskere har statsministeren fortsatt tro på at EU får på plass løsningene, til tross for at det hittil har vært stor mangel på samarbeid.

Ett av de store problemene har vært at registreringen av migranter og flyktninger i Hellas har vært fraværende. Størsteparten av de over 850.000 som ankom Hellas i fjor, reiste rett videre.

Norges ansvar

Solberg mener at man nå har bedre grunnlag for å fordele asylsøkere mellom landene i Europa, slik EU bestemte i september.

– Relokaliseringen man ble enige om har ikke fungert til nå. Hvorfor tror du det vil fungere fremover?

– Det har ikke fungert når de ikke har vært registrert, og så er det noen asylsøkere som ikke vil til de landene som har sagt ja. Men EU vært tydelig på at man ikke kan velge fra første hylle, man må reise til landet som tar imot deg som asylsøker.

– Hvilke konsekvenser vil problemene i Europa nå få for Norge?

– Vi har som alle andre et ansvar for å bidra humanitært. Vi bidrar med mye ekspertise til Hellas, og vi har frigjort EØS-midler. Etter hvert vil vi også motta asylsøkere via relokalisering.

Lest denne? Flyktninger i Østerrike sorteres med fargebånd

Kritikk

Europa har måttet finne seg i hard kritikk av både FN og Europarådet for håndteringen av krisen. Noe Solberg synes er urettferdig.

Les også: Flyktninger brøt seg gjennom grensegjerde

– De utforingene Europa står oppe i, er enorme, understreker hun, og mener det er behov for en «balanse i asylpolitikken», også fra FN-systemet, som omfatter hensynet til retur av dem uten beskyttelsesbehov.

– Den langsiktige løsningen må være en balanse mellom asylinstituttet og returpolitikken. Balansen rundt dette er helt avhengig av at land tar tilbake sine egne innbyggere når de får avslag, sier Solberg til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder