VARIERT: De fleste demonstrantene krever David Camerons avgang på grunn av omdiskuterte kutt i statsbudsjetettet. Noen, som denne karen, fant plass til kritikk også for statsministerens håndtering av skatteparadis-saken.

VARIERT: De fleste demonstrantene krever David Camerons avgang på grunn av omdiskuterte kutt i statsbudsjetettet. Noen, som denne karen, fant plass til kritikk også for statsministerens håndtering av skatteparadis-saken. Foto: Getty Images

Tusenvis protesterte - vil ha Cameron bort

Flere tusen briter viste lørdag sin harme over Cameron-regjeringens kuttplaner - og skatteparadis-avsløringene.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Cameron Must Go - Tories Out!» var blant slagordene da demonstranter over hele Storbritannia ga klart uttrykk for hva de mener om regjeringens kuttplaner i statsbudsjettet.

I London viste flere titalls tusen sin misnøye ved å marsjere fra University of Central London til Trafalgar Square, skriver Daily Mail. Demonstranter stanset utenfor statsministerboligen i Downing Street, med krav om at Storbritannias statsminister må gå.

Regjeringen har blant annet planer om å kutte i budsjettene til helse og utdanning, samt nedskalere satsingen på sosialboliger.

TITUSENVIS: Rapporter tyder på at flere titalls tusen mennesker marsjerte gjennom Londons gater, blant annet med kravene «Health, homes, jobs, education». Foto: Justin Tallis Afp

«Dodgy Dave»

Dette har ikke falt i god jord blant britene, og kommer på toppen av flere tøffe saker i en turbulent tid for David Cameron og hans Tory-parti.

Statsministeren er i hardt vært etter hans håndtering av Panama-avsløringer om at han har eid aksjer i farens skatteparadis-selskap. Håndteringen har gjort at han har fått kallenavnet «Dodgy Dave» av politiske motstandere. I tillegg pågår den opprivende EU-debatten, der han er på vikende front.

Arrangøren av lørdagens demonstrasjoner, «People’s Assembly Against Austerity», skrev i sin invitasjon på Facebook: «Toryene er i sin største krise hittil. David Camerons aksjer i farens skatteparadis-selskap viser at dette er en regjering for de priviligerte få, ikke for majoriteten. Dette viser uten tvil at Cameron er fraskilt livet til en hvert arbeidende person» skriver The Guardian.

Mister støtte

Oppslutningen om Cameron har falt til 21 prosent, ifølge en meningsmåling gjort for The Times før helgen - en nedgang på åtte prosentpoeng siden februar.

Undersøkelsen ble gjennomført tidligere denne uka, etter at Cameron hadde gått ut og beklaget sin håndtering av Panama papers-saken. Etter først å ha nektet å kommentere avsløringen, innrømte han å ha eid aksjer i et selskap registrert i et skatteparadis før han ble statsminister.

Labour-lederen Jeremy Corbyn får en oppslutning på 28 prosent, og er dermed mer populær enn Cameron. Målingen viser også at andelen som mener Storbritannia bør melde seg ut av EU, er omtrent like stor som andelen som støtter fortsatt medlemskap – 39 prosent.

Cameron er i praksis lederen for kampanjen for å beholde medlemskapet, og den dalende oppslutningen hans kan skape problemer for EU-tilhengernes valgkamp fram mot folkeavstemningen som skal holdes i juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder