FN-STYRKE: En fredsbevarende styrke fra FN har ansvar for å holde ro i Mali. Ifølge Afrika-ekspert Morten Bøås, er ikke styrken nok til å skape fred i det herjede landet. Fredag ble minst 12 mennesker drept i et angrep på et hotell i byen Sevare. Foto:AFP,

Mareritthelgen i Mali – minst 12 drept

Gisseldramaet i Mali fikk en dramatisk slutt da hæren stormet hotellet lørdag morgen. Ingen har ennå påtatt seg ansvar for angrepet.

 • Ingri Gudmundsen Bergo

Artikkelen er over fire år gammel

– Alle som kjenner Mali har jo forventet at et terrorangrep kunne komme til å skje snart, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Morten Bøås, på telefon til VG.

Fredag smalt det igjen i Mali. En gruppe væpnede menn tok seg inn på Hotell Byblos i den store byen Sevare, i det som utviklet seg til å bli et 24 timers langt gisseldrama.

12 personer er bekreftet døde, melder Guardian. Blant disse skal det ha vært fem soldater, tre gisler og fire gjerningsmenn. Syv av de overlevende gjerningsmennene er arrestert.

Ukjent motiv

Marerittet begynte i syvtiden fredag morgen og ble ikke avsluttet før militærstyrker stormet bygget grytidlig lørdag. Syv av gjerningsmennene er arrestert.

Hva som var motivet bak angrepet er fortsatt ukjent.

– Det kan være et kidnappingsforsøk som har slått feil, eller det kan være et terrorangrep. Det vet vi ikke ennå, sier Bøås.

Les også: Islamister ødela verdensarv i Mali

– I en tid der så mange jihadistgrupperinger har et stort markeringsbehov, er det litt merkelig at ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet ennå. Disse gruppene er jo blitt ganske sofistikerte når det gjelder sosiale medier. Derfor kan det også tenkes at det dreier seg om en gjeng banditter som ønsket løsepenger.

Urolig

Hotell Byblos ligger i byen Sevare som lenge har vært et handelssentrum i Mali. Dette er første gang byen rammes av et terrorangrep. Lenge var turistindustrien en av landets hovedinntektskilder. Etter lang tid med uroligheter og angrep fra opprørsgrupper har turismen for lengst tørket ut. Men det er ikke umulig at noen turister likevel har dristet seg opp til byen, ifølge Bøås.

Les også: Første livstegn fra kidnappet svenske (40) i Mali på to år

– Det blir interessant å finne ut hvem gislene var, og hva de gjorde der. Kanskje var det turister, eller kanskje var det folk ansatt i private sikkerhetsbyråer eller arbeidere i gruvedrifter, sier han.

Fredsavtale

I lang tid har ekstreme islamistopprørsgrupper herjet landet i et forsøk på å sabotere fredsprosessen til myndighetene.

Les også: Advarer mot å tro på militær seier i Mali

Før sommeren så det et øyeblikk lyst ut for fredsprosessen i Mali. Signeringen av en fredsavtale mellom myndighetene og en koalisjon av opprørsgrupper – Den arabiske Azawad-bevegelsen – tente et håp om en fredeligere fremtid for innbyggerne i det store landet.

Les også: Afrikanske ledere planlegger intervensjon i Mali

Fredsavtalen innebærer blant annet større grad av selvstyre for de urolige nordlige delene av landet, der flesteparten av de ekstreme opprørsgruppene holder til.

– Problemet med avtalen er at den inneholder mange av de samme elementene som tidligere avtaler, som man ikke har klart å implementere. I tillegg til at mange av jihadistgruppene ikke har undertegnet avtalen, forklarer Bøås.

De islamistiske opprørene, som har tilknytning til al-Qaida, har den siste tiden gjennomført flere angrep mot fredsbevarende styrker fra FN og regjeringsstyrker.

Angrepet i Sevare var det tredje på bare en uke.

Konflikt uten ende

Likevel er det sjelden Mali får internasjonal oppmerksomhet.

– Med problemene i Syria og Irak går land som Mali litt i glemmeboka. Mali har blitt en kontinuerlig konflikt. Det er ikke full krig, men heller ikke fred. Slike konflikterer er veldig vanskelig å håndtere fordi de ikke når opp på dagsorden og ikke får den oppmerksomheten de skal ha, sier Bøås.

Les også: Ny sultkatastrofe truer i Mali

Konfliktbildet i Mali er uoversiktlig og komplisert. Man har å gjøre med en rekke ulike aktører, med til dels overlappende interesser. Dette gjør det vanskelig for FN å håndtere konflikten, forklarer Bøås.

Les også: Norge sender hysj-soldater til Mali

– Dette er den konflikten hvor FN har lidd størst tap. Mali er et stort land, med mange gjemmesteder og dårlig infrastruktur, og det er lett å plage FN-styrken.

Norges rolle

VG har tiligere skrevet om at Norge bidrar i FN-styrken MINUSMA i Mali.

Styrken, som er satt sammen av drøyt 11.000 soldater fra over 40 land, sliter med lav tillit i lokalbefolkningen etter beskyldninger om voldtekter, overgrep og unødvendig bruk av vold mot demonstranter.

Ifølge Bøås er ikke FN-patruljens innsats tilstrekkelig for å skape varig fred i det enorme landet.

– Det finnes ingen enkel løsning på Mali. Her er det er snakk om en komplisert statsbyggingsprosess som vil ta lang tid. Per dags dato er fredspotensialet veldig lite.

Les også

 1. Russisk veto mot forslag om MH17-domstol

  Russland har lagt ned veto mot et resolusjonsforslag om å opprette en FN-støttet domstol i forbindelse med nedskytingen…
 2. Dødsdøgnet i Kabul: 50 drept og flere hundre såret i den blodigste dagen på fire år

  I løpet av fredag og lørdag har en rekke mennesker mistet livet etter flere selvmordsaksjoner og angrep i Kabul.
 3. Vil utrydde ekstrem fattigdom og sult innen 2030

  Landene i FN er blitt enige om innholdet i de nye bærekraftsmålene. Å utrydde ekstrem fattigdom og sult er blant målene…
 4. Norges nye FN-oppdrag: Nå skal han få norsk hjelp

  Offiserer som skal trene opp hæren i Mali og et C-130 transportfly som skal fly for FN-styrken MINUSMA.

Mer om

 1. Mali
 2. FN

Flere artikler

 1. Flere gisler frigjort fra Radisson-hotellet i Mali

 2. Pluss content

  Fransk minister: Den enøyde angrep igjen

 3. Unntakstilstand og landesorg etter hotellangrep i Mali

 4. Gisler hentet ut etter drama i Malis hovedstad: Fransk forsvarsminister: – «Den enøyde» står trolig bak

 5. Norske Riborg i Bamako: – Fått beskjed om å ikke bevege oss i byen

Fra andre aviser

 1. Tre utlendinger drept i gisseldrama i Mali

  Aftenposten
 2. Fire utlendinger drept i gisseldrama i Mali

  Bergens Tidende
 3. Syv personer drept i gisseldrama på hotell i Mali

  Aftenposten
 4. Fire utlendinger drept i gisseldrama i Mali

  Fædrelandsvennen
 5. 170 tatt som gisler på hotell i Mali

  Fædrelandsvennen
 6. FN: Antall terrorangrep øker i Mali

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder