LUFTIG BELIGGENHET OG GODE UTSIKTSFORHOLD: Scott Kelly tar en selfie av seg selv om bord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) i juli i år. Foto: Scott Kelly , TT NYHETSBYRÅN

Nå er astronauten Scott historisk

Astronauten Scott Kelly (51) slo fredag den amerikanske rekorden for lengst tid tilbragt i verdensrommet.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Totalt har Kelly nå oppholdt seg i verdensrommet i 385 dager, fordelt på fire turer, melder nyhetsbyrået AP.

I mars i år satt amerikaneren kursen mot Den internasjonale romstasjonen (ISS), hvor han etter planen skal bo i nesten et år. Hvis ferden går som planlagt, vender 51-åringen tilbake til Jorden i mars, etter totalt 522 dager i verdensrommet.

«Rekorder er til for å brytes», twitret amerikaneren fredag.

Den 29. oktober, på sin 216. dag på romstasjonen, blir Kelly også amerikaneren med det lengste sammenhengende oppholdet i rommet.

Fredag våknet Kelly opp til utsikten av Himalaya og legger til at han gjerne vil dra på ferie til fjellområdene når han er tilbake på bakken igjen (se bilder i bunn av artikkelen).

Han forteller også at han gleder seg til dagen da rekorden hans blir slått av en kollega på vei til planeten Mars.

Sett denne? NASA tror de har løst Mars-mysterium

Ambisiøst NASA-prosjekt

Scotts ekspedisjon handler ikke bare om å slå rekorder. Amerikaneren er del av et ambisiøst NASA-prosjekt for å forske på hvordan menneskekroppen blir påvirket av å tilbringe så lange perioder i nær vektløs tilstand.

I løpet av ferden må 51-åringen gjennomføre flere tester for å kartlegge hvilken effekt «null-gravitasjonen» har på hans fysiske og mentale tilstand.

VG har tidligere omtalt forskningsprosjektet. Resultatet av å være vektløs over en lengre tidsperiode kan inkludere forandringer på øynene, muskel- og skjelettsvekkelser, samt flere psykologiske effekter knyttet til det å være isolert i så lang tid.

Husker du denne? Dette er den eldste biten av Jorda

Saken fortsetter under bildet.

TVILLINGER: Her er Scott og Mark Kelly (til høyre) avbildet i forkant av førstnevntes utflukt til Den internasjonale romstasjonen. Scotts tvillingbror er en pensjonert astronaut. Foto: , NASA

Forsker på tvillingbroren

Hjemme på Jorden deltar Scotts tvillingbror Mark også i prosjektet.

Han skal løse de samme oppgavene som broren, slik at forskerne har noen de kan sammenligne med.

– Hvis noe skjer med Scott etter at han reiser, at noe øker under turen, før det igjen går tilbake til normalen når han kommer tilbake til Jorden – hvis vi ikke ser den samme forandringen hos tvillingbroren, vel, så er det ikke et bevis på noe som helst, men det vil definitivt være en indikasjon på at noe interessant har skjedd, sa Andrew Feinberg, en av forskerne bak prosjektet, til Washington Post i fjor.

PS! Amerikanerne har grunn til å feire, men det er russerne som innehar den gjeveste rekorden. Kosmonauten Gennady Padalka er mennesket som har oppholdt seg lengst i verdensrommet: Totalt 878 dager!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder