SKUTT NED: Et kamphelikopter av typen Mi-24 ble skutt ned i kampene mellom styrker fra Aserbajdsjan og Armenia. Bildet er hentet fra en video offentliggjort av forsvarsdepartementet i provinsen. Foto: Reuters Tv Reuters

Minst 30 drept i harde kamper i Nagorno-Karabakh

18 armenske og tolv aserbajdsjanske soldater er bekreftet drept i harde kamper i den omstridte aserbajdsjanske regionen Nagorno-Karabakh.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Tolv aserbajdsjanske soldater er drept i kamp og et helikopter ble skutt ned av armenske styrker, uttaler det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet. De hevder også at landets styrker har tatt kontroll over to strategisk viktige høydedrag og en landsby i regionen.

Helikopteret som ble skutt ned, var ifølge myndighetene i Baku et kamphelikopter av typen Mil Mi-24.

Samtidig opplyser Armenias president Serzj Sarkisian at 18 etnisk armenske soldater er drept og 35 såret i kampene, ifølge AFP. Han spesifiserte ikke om soldatene tilhørte de armenskstøttede separatiststyrkene eller de væpnede armenske styrkene.

De kraftige kampene mellom styrker fra Aserbajdsjan og Armenia omtales som de hardeste siden 1994. Regionen har vært under kontroll av lokale, etnisk armenske styrker siden da. Aserbajdsjan har flere ganger truet med å ta området tilbake med makt.

Skylder på hverandre

Tjenestemenn fra de to landene la lørdag skylden for kampene på hverandre, og begge parter hevdet å ha påført motparten store tap.

Aserbajdsjan hevder mer enn 100 armenske soldater er drept, og at seks stridsvogner og 15 artilleristillinger er ødelagt.

Armenske myndigheter vil ikke si noe om egne tap, men avviser tallene fra nabolandet.

Norges utenriksminister Børge Brende kaller den militære utviklingen uakseptabel.

«Armenia og Aserbajdsjan må sikre slutten på kamphandlingene umiddelbart og inngå våpenhvile», skriver Brende på Twitter.

Barn drept

Ifølge en talsmann for Nagorno-Karabakhs separatistiske president tok Aserbajdsjan i bruk Grad-raketter i kampene. Han sier at en gutt på rundt tolv år ble drept og to andre barn såret i angrepet.

Les også: Folkemordmarkering i Armenia gir norske politikere hodebry

SKADET: 12 år gamle Gevorg Grigoryans mor brer et teppe over sønnen sin. Han ble skadet av en rakett. FOTO: Areg Balayan, Ap

Russlands president Vladimir Putin har bedt partene være tilbakeholdne og inngå våpenhvile, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til Interfax. Russlands utenriks- og forsvarsministere har tatt kontakt med sine kolleger i de to stridende landene i et forsøk på å stabilisere situasjonen.

– Situasjonen langs hele den omstridte grenselinjen mellom styrker fra Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan er fortsatt ekstremt vanskelig, sier det armenske forsvarsdepartementets talsmann Artsrun Hovhannisyan.

Fastlåst

År med forhandlinger i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke ført til en løsning på den fastlåste konflikten om regionen. Armenske styrker holder også flere områder utenfor Nagorno-Karabakh. Partene er atskilt av en demilitarisert buffersone, men begge sider beskylder den andre for stadige overtredelser.

Ifølge det armenske forsvarsdepartementet tok Aserbajdsjan i bruk fly, stridsvogner og artilleri for å rykke fram inn i Nagorno-Karabakh. Landet legger all skyld for kampene på Aserbajdsjan.

Reiste til Armenia: Kardashian lager dokumentar om folkemord

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan sier på sin side at kampene begynte da armenske styrker skjøt over grensen med bombekastere og grovkalibret artilleri. Ifølge departementet talsmann Vagif Dargyakhly ble mer enn 120 granater avfyrt, og flere av dem skal ha truffet boligområder.

FØR: Nagorno-Karabakh er formelt en del av Aserbajdsjan, men er i realiteten et selvstyrt armensk område. Slik så det ut i sentrum i 2009. FOTO: REUTERS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder