SPRENGTE SEG SELV: Brødrene Ibrahim og Khalid El Bakraouigjennomførte selvmordsaksjonene i Brussel i forrige uke. Foto: AFP

Slik ble Belgia advart om terrorbrødrene

Belgiske myndigheter skal ha fått flere advarsler om brødrene som sprengte seg selv på flyplassen og metroen i Brussel, uten å følge dem opp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Belgiske sikkerhetstjenester har måttet tåle krass kritikk i kjølvannet av terroraksjonene i Brussel i forrige der 32 mennesker mistet livet. Listen over advarsler og bekymringsmeldinger knyttet til brødrene Ibrahim og Khalid El Bakraoui, som begge deltok i de to selvmordsaksjonene i den belgiske hovedstaden for en uke siden, begynner å bli lang:

FBI advarte

Tirsdag ble det kjent at FBI advarte nederlandsk politi om brødrene Ibrahim og Khalid El Bakraoui en uke før de gjennomførte selvmordsangrepene i Brussel. I erklæringen fra den nederlandske innenriksministeren Ard van der Steur heter det også at brødrene var ettersøkt av belgiske myndigheter.

Les også: Familien til terrorbrødrene tør ikke gå ut

De to brødrene skal også ha blitt diskutert i et møte mellom Nederlandske og belgiske myndigheter 7. mars – to uker før angrepene mot Brussel. Dette blir imidlertid avist av politiet i Belgia som hevder brødrenes navn ikke ble nevnt i møtet.

Bekymret nabo varslet politiet

Ifølge avisen New York Times skal en bekymret nabo ha varslet politiet om leiligheten der brødrene bodde. Eieren av bygget der leiligheten ligger forteller om en sterk lukt av kjemikalier, som spredte seg i hele det seks etasjer høye bygget.

Ville skade flest mulig: Pakket bombene fulle av skruer og metall

Ifølge naboen skal politiet ha holdt leiligheten under oppsyn før angrepene, men først etter den blodige aksjonen tok politiet seg inn i leiligheten. Der fant de blant annet kjemikalier, en bombe og IS-flagg.

Det har tidligere kommet frem at politiet ble klar over leiligheten etter tips fra taxisjåføren som kjørte selvmordsbomberne til flyplassen. Sjåføren skal ha stusset på lukt av ammoniakk som etter hvert fylte bilen.

Stanset av politiet

I 2011 ble Khalid El Bakraoui dømt til fem års fengsel for sin rolle i et væpnet ran. En belgisk domstol løslot ham allerede 19. desember 2013, under vilkår av at han blant annet skulle holde seg unna det kriminelle miljøet.

En banal trafikkforseelse 13. mai i fjor kunne dermed stanset El Bakraouis rolle i angrepet, skriver den belgiske avisen De Morgen.

Da ble den ransdømte 27-åringen stanset av politiet etter at han hadde kjørt feil vei i en enveiskjørt gate. Da patruljen rutinemessig sjekket personalia også på passasjeren, fant de at han var en gammel kriminell bekjent av El Bakraoui.

Det var brudd på vilkårene på prøveløslatelsen, som slo fast at han ikke skulle ha noe kontakt med det kriminelle miljøet, skriver avisen.

Utvist fra Tyrkia

Kort tid etter terrorangrepene kom Tyrkias president Reccep Tayyip Erdogan med oppsiktsvekkende opplysninger om de to brødrene. Ifølge presidenten ble Ibrahim El Bakraoui pågrepet nær grensen til Syria i juli i fjor, og deretter deportert til Nederland.

Samtidig advarte Tyrkia både belgiske og nederlandske myndigheter om at Bakraoui var militant.

Bakgrunn: Derfor er terror-cellene vanskelige å ta

Ifølge uttalelsen fra den tyrkiske presidenten besluttet belgiske myndigheter å løslate 30-åringen.

– Belgia kunne ikke etablere noen koblinger til terrorisme, til tross for advarslene om at mannen var fremmedkriger, sa Erdogan.

Mindre enn en måned etter at han ble deportert gjorde Bakraoui ett nytt forsøk på ta seg inn i Tyrkia, men ble deportert på nytt, skriver Daily Mail.

I et møte i parlamentets justiskomite fredag konkluderte innenriksminister Jan Jambon med at den manglende oppfølgingen av utvisningen skyldtes «menneskelig svikt» i politiapparatet.

Sto på USAs terrorliste

Også amerikanske sikkerhetstjenester har hatt de to brødrene i kikkerten i lengre tid. Ifølge nyhetsbyrået Reuters sto Ibrahim El Bakraoui på USAs «terrorliste» allerede før terrorangrepene i Paris i november i fjor, mens broren Khalid ble satt på listen kort tid etter angrepene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder