RIKT: Marte Deborah Dalelv (24) er dømt til fengsel for sex utenfor ekteskapet i Dubai. Bildet viser marinaen i det rike arabiske landet. Foto: AFP, NTB SCANPIX

Dansk UD: Bør vente med å anmelde voldtekt i Dubai

Danske myndigheter oppfordrer folk til å ta kontakt med ambassaden før de anmelder grov kriminalitet i Dubai.

  • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over seks år gammel

VG fortalte tirsdag hvordan Marte Deborah Dalelv (24) ikke kommer seg ut av Dubai etter at hun ble dømt for sex utenfor ekteskapet. 24-åringen hadde i forkant anmeldt en kollega for voldtekt, men ble selv dømt til fengsel i 16 måneder.

Saken har fått stor oppmerksomhet utover Norge, og Jyllands-Posten skriver at danske myndigheter oppfordrer sine landsmenn å vente med anmeldelser av grov kriminalitet i Dubai.

- Ta kontakt med advokat først

I stedet bes danskene om å ta kontakt med myndighetenes representanter i landet.

- Hvis man havner i en situasjon hvor man er utsatt for vold eller voldtekt, så er det viktig at man får en advokat som forstår seg på de lokale rettsforholdene, sier Søren Vøhtz, kontorsjef i det danske Utenriksdepartementet til avisen.

Kontorsjefen påpeker at det er en helt annen rettstradisjon i Dubai enn i Danmark.

Utenriksminister Espen Barth Eide uttalte torsdag at norske myndigheter vil støtte Dalelv frem mot en anke av fengselsdommen.

- Det kan ikke være sånn at noen som anmelder en voldtekt selv blir dømt etterpå, sier Barth Eide til VG.

- Norsk politi bør etterforske

Den dømte 24-åringen har sendt et brev til fylkesmannen i Oslo og Akershus der hun ber om økonomisk støtte for å dekke advokatutgiftene i forbindelse med ankesaken.

Forsvarsadvokat John Christian Elden mener norsk politi også bør etterforske saken selv.

- Norsk straffelov anser voldtekt som en så alvorlig forbrytelse at norsk politi etter straffelovens paragraf 12 kan etterforske utlendinger i utlandet. I en situasjon der det er en norsk hjemmeboende statsborger som er voldtatt i utlandet, og dette landet ikke gjør noe for å avdekke faktum, er det naturlig at Norge starter etterforskning, skriver Elden i en sms til VG.

VG har ikke kommet i kontakt med UD i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder