IS tar på seg skylden for Nice-angrep

NICE/OSLO (VG) IS hevder angriperen var «soldat for Den islamske stat». Den franske innenriksministeren sier han må ha blitt radikalisert svært hurtig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdag morgen gikk IS-talerøret Amaq ut med en melding der terrorgruppen tar på seg skylden for angrepet i Nice torsdag.

Amaq profilerer seg som et nyhetsbyrå, men er kjent for å offentliggjøre propaganda og IS-direktiver forkledd som nyhetsmeldinger.

Det private analyseselskapet Site Intel Group skriver at meldingen fra terrorgruppen omtaler gjerningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel som «en soldat for Den islamske stat». Meldingen påstår også at han handlet i respons på IS' oppfordring om å angripe borgerne i land som kjemper mot dem.

Meldingen ble også gjentatt på Bayan Radio, gruppens ofisielle kanal, ifølge Site.

Terrorgruppen har hittil ikke uttalt seg om angrepet, og Nice-angrepet ble ikke nevnt med ett ord i IS' uttalelser og publikasjoner fredag.

Bakgrunn: Les alt om angrepet i Nice

ANGREPSMANNEN: Dette id-kortet tilhørte Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som ble drept av politiet etter å ha massakrert minst 84 mennesker med en lastebil. Det bekrefter naboen som bor i etasjen under Bouhlel overfor VG. Foto: Rex

Ukjent for etterretning

Fransk politi har siden torsdag jobbet på spreng med å finne ut om Bouhlel handlet alene, eller om han hadde noen form for tilknytning til terrorgrupper.

Lørdag bekreftet den franske påtalemyndigheten at til sammen fem mennesker var tatt inn til avhør i forbindelse med angrepet. Fra før er det kjent at hans eks-kone er anholdt. De fire andre skal være menn.

Påtalemyndigheten har bekreftet at Bouhlel var kjent av politiet for mindre alvorlige lovbrudd, men at fransk etterretning ikke hadde ham på radaren før angrepet. Ifølge AP uttaler den franske innenriksminsteren lørdag at Bouhlelser ut til å ha blitt radikalisert svært hurtig.

Stoltenberg om angrepet i Nice: – Det er lov å bli redd nå

Usikker tilknytning

Det er ingen grunn til å tvile på at IS' «kunngjøring» er genuin, ifølge Magnus Ranstorp, terrorforsker ved svenske Försvarshögskolan.

– IS sanksjonerer denne meldingen. Deres mediaapparat er såpass hierarkisk at dette har de kontroll på. Om de faktisk har noe direkte med angrepet å gjøre, derimot, det er veldig usikkert, sier Ranstorp til VG.

Meldingen inneholder ingen informasjon som beviser en kobling. Det er ikke kjent at Bouhlel skal ha sverget troskap til IS før angrepet, slik gjerningsmannen bak Orlando-massakren gjorde. At det gikk over et døgn før de tok ansvar for angrepet er heller ikke uventet.

– De har ikke hastverk. Og hvis det ikke er direkte støttet av IS vil de ofte vente og se slik at de som oss får mer informasjon. Vi vil ikke få vite om det var andre gjerningsmenn eller medhjelpere før alle forhør er ferdig, og all hans kommunikasjon og data er analysert, sier Ranstorp.

Den svenske forskeren mener det uansett ikke er så viktig for IS å gjennomføre denne typen angrep direkte. Om de kan ta skylden for dem vil de også oppnå målet sitt – økt fremmedfrykt og polarisering.

TROR IS STÅR BAK: Fadi Omrirat (28) møter VG lørdag morgen. Bak ham er promenaden der en lastebil meide ned hundrevis av mennesker torsdag kveld. Foto: Kyrre Lien / VG VG

– Mordere

I Nice møtes nyheten fra IS med frustrasjon.

– IS er ansvarlig. IS, Al Qaeda – de er alle mordere. Dette skjer overalt. Jeg er fra Libanon, og der skjer det også, sier Fadi Omeirat (28) til VG.

Lørdag formiddag står han og betrakter blomsterhavet utenfor ett av luksushotellene langs Promenade des Anglais. Omeirat bor i Nice og var her med familien da angrepet skjedde. Etter å ha brakt dem i sikkerhet, dro han tilbake for å hjelpe til i redningsarbeidet.

– Jeg er muslim. Men denne mannen, han er ikke muslim. Han har ingen religion. Han drepte barna til mange muslimer og kristne.

Overlevde Nice-terroren: – Jeg er sint på Frankrike

Dødbringende

Angrepet kostet 84 mennesker livet – minst ti av dem barn. Lørdag morgen opplyste talspersonen for Lenval-sykehuset som tok imot 30 skadede barn, at de fremdeles hadde fem av dem i kritisk tilstand hos seg, ifølge Le Figaro.

Det yngste av barna som ble skadet var seks måneder gammelt.

Seksten ofre er fremdeles ikke identifisert. Historien til noen av ofrene har sakte, men sikkert blitt kjent.

– Drakk og danset

Gjerningsmannen blir av naboer beskrevet som en stille og reservert mann, og som en ensom ulv uten noen synlig religiøs tilhørighet. Massedrapsmannens far sier at at sønnen slet med psykiske problemer.

Noen av naboene hevder til at 31-åringen virket mer opptatt av pene kvinner og dansen salsa enn daglig bønn. Han skal heller ikke ha praktisert faste, ifølge naboene.

En tunisisk nabo sier til den franske avisen L'Express at 31-åringen drakk alkohol samme kveld som angrepet.

Motivet for masakren i Nice er fremdeles ukjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder