Desperat graving etter overlevende

Kraftig jordskjelv rammet Italia

Personer er fanget i ruinene

Minst 73 mennesker omkommet

Redningsmannskapene og frivilige graver med bare hendene for å redde ut folk som er begravet i ruinene etter at et kraftig jordskjelv rammet sentralt i Italia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag ettermiddag er minst 73 mennesker bekreftet omkommet etter jordskjelvet som rammet sentrale Italia, opplyser italienske myndigheter overfor nyhetsbyrået Reuters.

Det er imildertid ventet at tallet vil stige ytterligere utover dagen.

35 mennesker skal ha omkommet i Amatrice, 11 i byen Accumoli og 17 i Acoli Piceno-provinsen i landet.

Ifølge BBC er 150 mennesker savnet.

Ordfører Sergio Pirozzi i tettstedet Amatrice forteller til TV-stasjonen RAI at flere innbyggere er fanget under ruinene fra kollapsede bygninger, og at strømmen har gått i flere deler av byen.

– Det er mennesker under ruinene. Det har gått et jordskred, og en bro står i fare for å kollapse, sier Pirozzi.

Saken blir fortløpende oppdatert!

En Reuters-reporter på stedet forteller at byens sykehus har fått store ødeleggelser, og at pasienter er flyttet ut på gaten.

Hører stemmer

Ifølge ordføreren høres det stemmer i ruinene og redningsmannskapene jobber nå på spreng for å grave frem de som ligger begravet under de sammenraste bygningene. Frivillige bistår mannskapene med å grave med enkle spader eller bare hendene for å redde ut sine naboer, melder Sky News.

Fabio Gammarota forteller til avisen Corriere della Serra at de har hørt rop fra en fortvilet mor og babygråt fra ruinene.

– Hva kan jeg fortelle deg? Det er et dramatisk, sier ordføreren.

Innbyggerne i byen forteller om store ødeleggelser:

– Alt har falt sammen. Hus og alt annet har kollapset. Alt er ødelagt, sier Eraldo Di Giacomo til Rainews 24.

I gatene står skremte og gråtende innbyggere med tepper over skuldrene, og forsøker å ta inn over seg omfanget av de enorme ødeleggelsene.

Også landsbyen Pescara del Tronto er hardt rammet. Her har har nesten alle bygningen rast sammen, opplyser ordfører Aleandro Petrucci.

Pescara del Tronto er en landsby med litt over 130 innbyggere i regionen Marche.

Ødelagte veier

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey inntraff jordskjelvet klokken 3.36 lokal tid, 76 kilometer sørøst for byen Perugia. Skjelvet har rammet flere landsbyer i området.

Det er rapportert om døde i småbyen Amatrice og landsbyene Accumoli og Pescara del Tronto. Minst ti mennesker er funnet omkommet i Pescara, opplyser tjenestemenn fra sivilforsvaret til nyhetsbyrået ANSA. Seks døde er funnet i ruinene i Amatrice, opplyser presidenten i Lazio-regionen, mens to så langt er funnet i Accumoli, opplyser landets ordfører.

– Det er en tragedie. Nå som dagslyset kommer, ser vi at situasjonen er enda verre enn vi først trodde. For øyeblikket er ett dødsfall bekreftet, men det er fire andre personer under ruinene, og de viser ingen livstegn. Det er to barn og to foreldre, sier Stefano Petrucci.

STORE ØDELEGGELSER: Landsbyen Amatrice har hardt rammet av jordskjelvet som har ført til store ødeleggelser flere steder sentralt i Italia. Foto: Reuters

De ødelagte veiene gjøre det ifølge Pirozzi umulig for redningsmannskaper å komme seg inn til byen. Ordføreren frykter at flere liv har gått tapt, skriver avisen La Repubblica.

Til VG sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde i UD at det foreløpig ikke er noe som tyder på at nordmenn er rammet.

– Halve byen er borte

Tettstedet Amatrice hadde i overkant av 2700 innbyggere i 2008, ifølge Wikipedia.

– Veier inn og ut av byen er ødelagt. Halve byen er borte, sier ordføreren til TV-kanalen Rai.

De ødelagte veiene inn og ut av tettstedet gjør det ifølge ordføreren umulig for redningsmannskaper å komme seg inn til byen.

Til Reuters forteller talsmann Luca Cari i brannvesenet at de hardest rammede områdene er Accumoli, Amatrice, Posta og Arquata del Tronto.

Flere etterskjelv

Ifølge USGS hadde skjelvet en beskjeden dybde på kun 10 kilometer.

Jordskjelvet ble fulgt opp av et etterskjelv med en styrke på 5,5 noen kilometer lenger nord i landet en snau time senere, ifølge USGS.

Jordskjelvet som målte en styrke på 6,2, har blitt etterfulgt av til sammen syv etterskjelv, viser nettstedet.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS var skjelvet relativt overfladisk med en dybde på kun 10 kilometer. En time etter det første skjelvet, inntraff et etterskjelv med en styrke på 5,4.

Sivilforsvaret mobilisert

En talsmann for statsminister Matteo Renzi skriver på Twitter at regjeringen er i kontakt med det italienske sivilforsvaret etter jordskjelvene, som kunne kjennes godt helt til hovedstaden Roma. Her ristet flere bygninger i opptil 20 sekunder, ifølge Reuters.

– Det er det verste jordskjelvet jeg har opplevd, sier Matteo Berlenga, som bor i nærheten av byen Gubbio sentralt i Italia, til Reuters.

Jordskjelvet i det sentrale Italia natt til onsdag var imidlertid ikke spesielt kraftig, fastslår Helsingfors-universitetets seismologiske institutt.

– Det inntreffer cirka 130 jordskjelv med en styrke på 6 hvert år. Men når de skjer i bebygde områder kan skadene bli store, sier forskningssjef Pekka Heikkinen til NTB.

I 2009 mistet over 300 mennesker livet i Italia da et skjelv med styrke på 6,3 rammet L'Aquila sentralt i landet, og i 2012 omkom 23 mennesker i to jordskjelv med ti dagers mellomrom i Nord-Italia.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder