STENGT: En migrant ved grensen mellom Hellas og Makedonia natt til tirsdag denne uken.

STENGT: En migrant ved grensen mellom Hellas og Makedonia natt til tirsdag denne uken. Foto: Alexandros Avramidis , Reuters

Norsk ekspert: Stengte grenser skaper menneskesmuglere

En storaksjon fra Europol har avdekket et nettverk av menneskesmuglere med base i Hellas. – Det er de stengte grensene som skaper markedet, påpeker norsk forsker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med forgreninger til Sverige, Østerrike og Storbritannia har et kriminelt nettverk brukt «Balkan-ruten» for å smugle flyktninger inn i Europa, melder Europol på sine hjemmesider. En storaksjon har ført til 23 arrestasjoner.

Menneskesmuglerne er primært syrere, grekere og palestinere, men den som koordinerte dem er en albansk statsborger. Transporten sto i hovedsak grekerne for. Den antatte hovedmannen ble pågrepet i Liverpool.

Les også: Mer enn 70 personer funnet døde i forlatt lastebil

Europol skriver at de «irregulære migrantene» primært er fra Syria, og at de er blitt fraktet via Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn, Østerrike, Tyskland og så videre derfra.

EKSPERT: Jørgen Carling Foto: Julie Lunde Lillesæter/PRIO ,

Én stor forskjell

Meldingen viser også hvordan menneskesmuglernes marked har vokst og forandret seg det siste året:

Ikke bare er selve hovedkvarteret for smuglernettverket i Schengen-landet Hellas, men migrantene som har benyttet nettverket har ikke trengt hjelp for å komme gjennom Europas yttergrense, det er transporten videre til Nord-Europa denne ligaen har spesialisert seg på.

– Det er verdt å merke seg at det er den store forskjellen i den praktiske retten til å søke asyl fra land til land innenfor Schengen som gjør at folk vil flykte videre. Og det er de stengte grensene som brer om seg, som skaper et marked for menneskesmuglerne, sier migransjonsforsker ved PRIO, Jørgen Carling til VG.

– Det er også verdt å merke seg at selv om disse migrantene er irregulære i den forstand at de har tatt seg irregulært inn i Europa, så kan de like fullt være asylsøkere som kan ha et beskyttelsesbehov etter Flyktningkonvensjonen, påpeker han.

Nyansert bilde

Carling etterlyser et mer nyansert bilde av menneskesmuglernes rolle i migrasjon inn til og rundt i Europa.

– Menneskesmuglere kommer i flere nyanser. Mange er del av større nettverk, andre opererer mer på egen hånd. Mange utnytter migrantene på det groveste, andre gjør det ikke, sier Carling.

Les også: Aminas datter er gissel hos menneskesmuglerne

STANSET: Politi i Ungarn stoppet denne bilen nær hovedstaden Budapest i september. Foto: Peter E. Varkonyi , Afp

Han mener man også bør fokusere på hvorfor migrantene føler et behov for å henvende seg til slike nettverk.

– Europeiske land har forpliktet seg til å gi mennesker retten til å søke asyl, men i dagens situasjon ser vi at det settes stadig mer ressurser inn på å holde potensielle asylsøkere unna, til tross for at mange av disse kan ha en reell rett til å søke og få beskyttelse som flyktninger.

Nettverket Europol har avdekket onsdag skal ha tilbudt transport, bolig og falske dokumenter. De skal smuglet rundt 100 migranter og tjent nær ti millioner Euro (91 millioner kroner) siden 2013, melder Europol.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder