Bellona: – Et historisk vendepunkt

HÅPEFULL: Det var en svært fornøyd Laurent Fabius, utenriksminister i Frankrike, som møtte forhandlingsdelegasjonen under klimatoppmøtet utenfor Paris torsdag kveld. Her er han avbildet tidligere denne uken. Foto: Stephane Mahe , Reuters

Klimatoppmøtet: – Vi er svært nær målstreken

PARIS/OSLO (VG) Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har tro på at et forslag til en endelig global klimaavtale blir lagt frem fredag.

 • Bjørn-Martin Nordby
 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

Etter å ha fulgt forhandlingene tett hyller Bellona-leder Frederic Hauge franskmennene, som har vært vertskap for klimatoppmøtet utenfor Paris, torsdag kveld.

– Det franske presidentskapet har hittil klart det ingen tidligere formannskap på klimatoppmøtene har fått til. Ikke bare har de holdt tidsplanen, men den nye avtaleteksten går mot et historisk vendepunkt, sier Hauge.

På et møte med forhandlingsdelegasjonene torsdag kveld la Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius frem et nytt utkast til avtalen.

– Jeg tror, kjære venner, at vi vil klare dette, sa Fabius på møtet, ifølge NTB.

– Vi er svært nær målstreken, sa han.

Les også: Norge gir etter i Paris

Ambisiøst temperaturmål

Ifølge The Guardian, som referer fra avtalen, heter det nå, vedrørende det sentrale målet om å redusere den globale temperaturstigningen sammenlignet med førindustrielt nivå, følgende:

«Hold økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til godt under 2° C over førindustrielt nivå, og forfølg arbeidet med å begrense temperaturøkningen til 1,5° C, som ville redusert risikoen og konsekvensene av klimaendringene ytterligere».

Dette er det nest mest ambisiøse målet av de tre alternativene som tidligere lå i det foreløpige utkastet, og som det fortsatt var stridigheter om.

Nå er det mest ambisiøse målet, om ikke å overstige 1,5° C temperaturstigning forkastet. Det samme er det minst ambisiøse målet, der 1,5° C ikke var nevnt med et ord.

FORNØYD: Bellona-leder Fredric Hauge (t.v.) sammen med Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen foran Triumfbuen i Paris tidligere denne uken. Foto: Kristofer Sandberg ,

– Den nye avtaleteksten har vist seg å være en erkjennelse av at de forpliktelsene landene har rapportert inn til nå ikke er nok til å nå togradersmålet, og at det derfor er nødvendig å skalere opp ambisjonene i årene som kommer, sier Hauge.

Les og se bilder: Skrekkscenarioet: Slik kan verdenskystbyer drukne

Leder Stein Lier-Hansen i NHOs største forening, Norsk Industri, deler ikke Hauges entusiasme.

– Det hender at Frederic og jeg er uenige, og i kveld er vi det. Jeg ser på kveldens avtaleutkast som lite realistisk, og sliter med å se at 1,5° C er noe som land som Kina og India vil være med å binde seg til som et fremtidig mål, sier han til VG.

– Mye makt skal spilles

Han mener problemet er at et mål om 1,5° C i en avtale som ikke er juridisk bindene, er lite verdt, med mindre følgende kommer på plass:

– Det dreier seg om de delene av avtalen hvor det står «skal». Alle landene, inkludert Kina, India og USA, må underkaste seg et felles kontroll- og rapporteringsregime.

Han forklarer at dersom man går for et langsiktig mål under to grader, så må landene raskt komme tilbake med nye og forpliktende planer for nasjonale utslippskutt.

– Men det et lite realistisk og derfor er jeg skeptisk til den omfavnelse som Bellona og endel andre gir av de foreløpige utkastene. Her skal mye makt spilles, før siste strek er satt, sier Lier-Hansen.

– Vi vil klare dette

Ifølge NTB er selve avtaleteksten nå kun tolv sider lang. Det betyr at to sider med uenigheter og alternative formuleringer er rensket vekk sammenlignet med forrige utkast.

Men allerede onsdag var det optimisme å spore i den norske delegasjonen. Da sa Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft til VG at alle de viktigste av Norges saker fortsatt var med i utkastet til avtale, som da var på 14 sider.

– Den likner på hvordan en avtale skal se ut, sa Sundtoft.

Da Sundtoft samlet norsk presse til en statusoppdatering torsdag kveld, var hun ikke like sikker som Fabius på at klimatoppmøtet vil være over fredag.

– Det blir helt avhengig av arbeidet som blir gjort i natt, sa hun i følge NTB, før hun fulgte opp med å si at det er gjort fremskritt i det nye utkastet.

– Ingenting er avgjort, og jeg tror det blir utfordrende å få enighet, sa Sundtoft.

Les også: Her er Sundtofts klimaavtale

Avtalen skal også være tydelig på at alle land må gjøre større tiltak for å begrense utslippene sine også frem til 2020.

– Det er ikke lenger snakk om å få til et grønt skifte. FN sier i klartekst at det er en grønn akselerasjon som må til, sier Hauge.

Fortsatt uenigheter

Det er likevel, ifølge NTB, betydelige uenigheter og flere temaer som det har vært mye stridigheter om gjennom forhandlingene som gjenstår.

Det er blant annet hvordan byrden skal fordeles mellom rike og fattige land, hvordan klimatiltak i fattige land skal finansieres, og hvor høyt ambisjonsnivået i avtalen skal være.

En del punkter står fortsatt i hakeparenteser i torsdagens avtaleutkast. Det markerer at det fortsatt er uenighet om disse formuleringene.

– Det er også noen åpne alternativer på punkter der jeg har følt at det ikke er stor nok enighet, sa Fabius på møtet torsdag kveld.

Les også

 1. Her starter Sundtofts klima-maraton

  PARIS (VG) Etter en frisk joggetur søndag morgen, ble klimaminister Tine Sundtoft (H) bedt om å lede klimaforhandlingene…
 2. Organisasjoner raser mot Norges klimaforhandlere

  PARIS (VG) Det har brutt ut en intens krangel om menneskerettigheter mellom de norske…
 3. Norsk klimaavtale med EU lar vente på seg

  PARIS (VG) 10 måneder etter at regjeringen sluttet seg til EUs klimakutt, finnes det fortsatt ingen skriftlig avtale…
 4. Skrekkscenarioet: Slik kan verdens
  kystbyer drukne

  Den globale oppvarmingen som jorden står overfor kan føre til at deler av noen av verdens største byer vil havne under…

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Miljøvern
 3. Frankrike

Flere artikler

 1. Så mange klima-problemer er ryddet av veien i Paris

 2. Bellona om avtaleforslaget fra FNs klimakonferanse: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

 3. Slik vil Norge stoppe klima-avhoppere

 4. Klimakonferansens siste timer: Ba om Norges hjelp i natt

 5. Ordene «bør» og «skal» holdt på å velte klimaavtalen

Fra andre aviser

 1. Forhandler på spreng

  Bergens Tidende
 2. Nytt avtaleutkast lagt frem

  Bergens Tidende
 3. Endelig i mål med klimaavtale

  Bergens Tidende
 4. Paris-avtalen begynner å ta form

  Fædrelandsvennen
 5. Om natten slipes knivene | Ola Storeng

  Aftenposten
 6. Nytt utkast til klimaavtale lagt fram

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no