Ekspert: Slik har IS fått fotfeste

- Terrororganisasjonen er drevet frem av president al-Assad

På få år har Den islamske staten (IS) gått fra å være ikke-eksisterende til å bli en brutal terrororganisasjon som verden aldri har sett maken til.

Bjørn-Martin Bråten Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Svært mange land har etter hvert fått stifte bekjentskap med gruppens nådeløse metoder for å stadig vinne terreng i Midtøsten, på veien mot målet om å danne en mektig global sunnimuslimsk stat.

Norge har lenge kun observert at stadig flere lands statsborgere er blitt tatt til fange av organisasjonen, en del av dem også henrettet på brutalt vis.

GISSEL: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) Foto: PRIVAT ,

Men onsdag kveld slapp IS selv nyheten som har satt og fortsatt vil sette norske styresmakter på en kraftig prøve: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt som gissel og løslates kun ved utbetaling av løsepenger.

– Betaler ikke løsepenger

– IS' brutalitet har ingen grenser, og nå rammer den en av våre egne, sa Erna Solberg på en pressekonferanse kort tid etter at nyheten sprakk.

Hun opplyste at nordmannen ble tatt som gissel allerede i slutten av januar, og at en lang rekke norske instanser, i samarbeid med samarbeidende organer i allierte land, har jobbet med en løsning i lang tid.

– Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sa statsministeren.

Røtter i Irak

Det var så sent som sommeren 2014 at det som utenfra ansees som en terrororganisasjon kunngjorde at den nye sunnimuslimske staten skulle ha navnet Den islamske staten, kanskje bedre kjent under forkortelsen IS.

Organisasjonen har imidlertid røtter tilbake i opprørsgrupper som vokste frem i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Tre år senere gikk flere av disse gruppene sammen og dannet Den islamske stat i Irak (ISI).

VG møtte familier fra IS-hovedstaden Raqqa: Søstrene flyktet med barna sine

I 2010 ble den religiøse lederen Abu Bakr al-Baghdadi utpekt også til ISIs nye leder, og året etter begynte gruppens tilhengerskare gradvis å vokse i Syria. En stund opererte de også under navnet ISIL.

– Voldsbruk helt ut av hvitøyet

Ifølge Midtøsten-ekspert Henrik Thune ved Norsk ressurssenter for fredsbygging (NOREF) satte den syriske borgerkrigen for alvor fart på organisasjonens fremvekst.

Statsviteren Henrik Thune, her avbildet i 2013. Foto: Nupi ,

Den arabiske våren, som startet med opprørene i Egypt og Tunisia, spredte seg først til Syria i form av ikke-voldelige demonstrasjoner mot det sittende regimet med president Bashar al-Assad i spissen. Han svarte raskt med våpen.

Bakgrunn: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Assads voldsbruk i 2011 og 2012 var helt ut av hvitøyet, med tønnebomber, dødsskvadroner og massiv tortur mot opprørerne. IS fikk hovedsakelig fotfeste fordi krigen var så ekstremt brutal, sier Thune til VG.

Dette forklarer han blant annet med at opprørerne som ønsket presidentens avgang fikk svært lite støtte utenfra.

– Har vært veldig effektive

– Da kom IS og andre radikale islamistiske grupperinger inn og tilbød Assads ofre en form for legitimering av den krigføring de førte. Så har IS vært veldig effektive og bygget en semistat der de tilbyr orden og et grunnleggende system som folk kan leve innenfor i en situasjon som var uhyre kaotisk og farlig.

Han påpeker at dette ikke er fordi det syriske folk liker IS som organisasjon, men fordi de ifølge Thune tilbød en form for ly og en felles front mot en felles fiende.

– Så de har fått et mye sterkere fotfeste enn noen kunne spå bare for to år siden. IS har blitt den mest ekstreme aktøren i den syriske borgerkrigen, men de er på en måte blitt drevet frem av Assad, sier Midtøsten-eksperten.

Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik Foto: Fafo ,

– De ble gitt en mulighet til å hente inn sympati og støtte i den sunnimuslimske delen av den syriske befolkningen. Konflikten gikk fra opprør til en dyp sekterisk krig mellom regimet og sunnimuslimer.

Forsker: Tilfeldig at IS tok nordmann

Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik mener det ikke er grunn til å tolke noe inn i at det er en nordmann som er tatt til fange av IS.

– Enhver vestlig statsborger er jo interessant for IS. Kidnappinger eller i verste fall drap på vestlige statsborgere, dekkes mye mer i mediene. Det er på en måte det IS lever av. Både for å minne verden på at de er mektige, men også for å kunne rekruttere og bruke det som propaganda og markedsføring, sier han til NTB.

Det er ikke første gang IS tar fanger og krever løsepenger.

– Det kan være en reell eller en ikke-reell utpressing. Jeg tenker at her er medieoppmerksomheten det viktigste. Kidnappinger er bare en av mange inntektskilder for dem, sier han.

Umulige krav

I tidligere lignende situasjoner har IS kommet med høye krav for løslatelse, og kanskje krav som en regjering oppfatter som umulige å innfri.

– Selve kravet genererer mye medieoppmerksomhet. Og i selve kravet får man også sagt hvilken agenda man har. I de tilfellene jeg kjenner til, har IS likevel valgt å henrette gisselet for å skape enda mer medieoppmerksomhet i en siste fase. Det er et forløp man kan frykte, sier Midtøsten-forskeren.

Opprørsgrupper

Selvik vet ikke om det stemmer at nordmannen reiste til Idlib-provinsen nord i Syria mot grensen til Syria. Han har heller ikke hørt om nordmannen før.

Har du fått med deg denne? De ble tatt som gisler av IS - slik gikk det

– Denne provinsen domineres av opprørsgrupper med islamistisk orientering som står i opposisjon til IS, sier han.

(VG/NTB)

TERRORVELDE: Dette udaterte bildet skal vise IS-krigere som marsjerer i den selvutnevnte IS-hovedstaden Raqqa. Bildet ble publisert i sosiale medier i 14. januar 2014. Foto: Uncredited , Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder