VEKTLØS: Den verdenskjente britiske astrofysikeren Stephen Hawking syntes det var fantastisk å føle vektløshet. Foto: AFP

VEKTLØS: Den verdenskjente britiske astrofysikeren Stephen Hawking syntes det var fantastisk å føle vektløshet. Foto: AFP

Hawking fikk oppleve vektløshet

(VG Nett) - Det var forbløffende. Jeg kunne gjort det igjen og igjen, sa den berømte vitenskapsmannen etter turen med et spesialbygd jetfly.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Den britiske astrofysikeren Stephen Hawking fikk i går oppleve vektløshet. I noen minutter kunne den nesten totalt lamme 65-åringen forlate rullestolen, skriver NTB.

Det ombygde flyet manøvrerer mellom 24.000 og 34.000 fots høyde på en måte som gir følelsen av vektløshet i perioder på rundt et halvt minutt.

Hawking var riktig heldig og fikk oppleve til sammen fire minutter i vektløs tilstand under den to timer lange flyturen, som foregikk fra Kennedy Space Center i Florida.

Hawking hadde med seg legene og sykepleierne sine. I tillegg var rundt et tjuetall andre personer med.

Vektløs turisme

- Han tok et par saltoer som en profesjonell gymnast, sa Peter Diamandis, lederen av Zero Gravity Corp., firmaet som arrangerte den spesielle flyturen, til nyhetsbyrået AP.

Den 65 år gamle britiske professoren er nesten helt lammet av sykdommen ALS, og lenket til rullestolen. Han kommuniserer via en spesiell språkcomputer som blir styrt av Hawkings øyne og enkelte muskler i ansiktet.

Hawking er den første personen med en funksjonsnedsettelse som har fløyet vektløs med Zero Gravity Corp. Fra oppstarten i 2004 har firmaet latt 2700 mennesker prøve vektløsheten.

- Her kommer jeg!

Hawking har brukt stor deler av livet sitt på å studere sorte hull og tyngdekraft. Han håper turen med det spesialbygde flyet er første skritt mot en virkelig romferd.

- Space, here I come, sa Hawking etter flyturen. Den entusiastiske astrofysikeren har alltid hatt en drøm om å komme seg opp i verdensrommet.

ETTER TUREN: Lederen for Zero Gravity Corp., Peter Diamandis (t.v.), ser på mens den lamme astrofysikeren Stephen Hawking blir assistert ut av flyet etter å ha fått oppleve hele fire minutter med vektløshet. Foto: AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder