SJOKK: Tyrkia er i sjokk etter at den kurdiske PKK-geriljaen angrep tyrkiske soldater søndag. Her er en gruppe demonstranter i Ankara 7. september 2015. "Vi vil ikke ofre barna våre for Erdogan's presidentpalass" lyder banneret. Foto: Adem Altan , Afp

Tyrkia rystet over PKK-angrep

Tyrkia er i sjokk og sorg etter det som synes å være det dødeligste angrepet fra den kurdiske PKK-geriljaen på lenge.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

PKK hevder selv å ha drept 31 regjeringssoldater i angrepet i Hakkari-regionen nær grensa til Irak søndag.

Den tyrkiske regjeringshæren er som vanlig lite villig til å omtale egne tap og har bare innrømmet at flere soldater ble såret i angrepet, som ble innledet ved at PKK sprengte to militære kjøretøy i lufta ved hjelp av en kraftig veibombe.

Tyrkiske kampfly ble sendt på vingene og angrep ifølge forsvarsledelsen 13 PKK-mål i området.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anatolia ble «mange terrorister» drept i flyangrepet, men dette er ikke bekreftet.

LES OGSÅ: Massive flyangrep mot PKK-stillinger

Kraftig veibombe

Ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet ble minst 19 tyrkiske regjeringssoldater drept i søndagens angrep, noe som i så fall vil være regjeringsstyrkenes største enkelttap på flere år.

Ifølge avisen deltok rundt 150 PKK-soldater og veibomben er anslått til å ha vært på hele 400 kilo sprengstoff. Skuddvekslingen som fulgte pågikk i sju timer.

– Tyrkia sørger, konstaterer Hurriyet.

Daglige angrep

PKK har gjennomført daglige angrep siden slutten av juli, da regjeringsstyrkene gikk til angrep mot PKK-mål sørøst i landet og i nabolandet Irak.

En våpenhvile fra 2013 ligger nå i grus og en fredsavtale mellom kurderne og Ankara synes fjernere enn noensinne.

Titusenvis er drept siden PKK grep til våpen i 1984 i sin kamp for et uavhengig Kurdistan, et krav som siden er moderert til økt selvstyre.

– Avskyelig

Tyrkiske myndigheter oppgir at 70 medlemmer av landets sikkerhetsstyrker er drept i PKK-angrep siden juli, mens de statlige mediene i landet hevder at 967 PKK-soldater er drept.

President Recep Tayyip Erdogan fordømmer i en kunngjøring på det sterkeste det siste PKK-angrepet og kaller det «avskyelig». Han bekrefter at flere regjeringssoldater ble «martyrer», mens andre ble såret i angrepet, men oppgir ikke antallet.

LES OGSÅ: – IS tjener på tyrkisk krig mot PKK

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder