OVERVÅKES: Landgjenvinning på en av øyene Kina gjør krav på i Sør-Kinahavet. Bildet er tatt av et amerikansk overvåkingsfly. Foto:Handout,Reuters

USA krever at Kina stanser bygging i Sør-Kinahavet

USA krever at Kina straks avslutter arbeidet med å bygge ut holmer og skjær i farvannene i Sør-Kinahavet som også andre land gjør krav på.

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi ønsker først og fremst en fredelig løsning av alle tvister. For å oppnå det må alle parter straks og på permanent basis avslutte arbeidet med å gjenvinne land, sa USAs forsvarsminister Ash Carter på en sikkerhetskonferanse i Singapore lørdag.

Kina gjør krav på rundt 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert store områder som Vietnam, Filippinene, Malaysia, Indonesia og Taiwan gjør krav på.

Les også:Nå bygger Kina sine Dubai-øyer

Han påpekte også at USA er imot enhver militarisering av øyer og skjær i Sør-Kinahavet, og at USA vil fortsette å seile i det som er internasjonalt farvann. Han understreket at Kinas atferd i området er på tvers av alle internasjonale normer.

Kina går lengst

Carter vedgikk at også de andre landene som gjør krav på deler av Sør-Kinahavet har bygd ut anlegg av forskjellig omfang, inkludert Vietnam som har 48 anlegg, Filippinene som har åtte, Malaysia som har fem og Taiwan med ett.

– Likevel er det ett land som har gått mye lenger og mye raskere fram, og det er Kina som har gjenvunnet over 8 kvadratkilometer, langt mer enn alle de andre, og langt mer enn i hele regionens historie. Og det på 18 måneder, sa han.

Både Vietnam og Filippinene har vært i alvorlige konflikter med Kina siden Kina for få år siden satte makt bak sitt krav på havet og begynte gjenvinningen av land rundt holmene.

Les også:Kina sender hangarskip til Sør-Kinahavet

På mange av holmene, og på undervannsskjær som bare er over havflaten når det er fjære, har de også bygd anlegg, vakttårn og til og med flystriper.

Artilleri

Fredag anklaget USA Kina for å ha utplassert artilleri på en av de kunstige øyene som er bygd opp på et undervannsskjær i et område også Vietnam gjør krav på.

Artilleriet ble fjernet igjen senere, men det er første gang det har vært plassert våpen på en av de omstridte øyene.

I en kommentar etter Carters tale sa en kinesisk offiser at kritikken var grunnløs og at det aldri har vært lagt hindringer i veien for fri ferdsel i området.

Kina insisterer på at de har suverenitet over nesten hele Sør-Kinahavet, et havområde som er et av verdens travleste skipsruter og der det kan være store olje- og gassreserver.

Flere artikler

 1. Kinas krav i Sør-Kinahavet har blitt avvist

 2. USA: Økt spenning i Sør-Kinahavet etter omstridt presidentbesøk

 3. Kina slår tilbake etter at USA avviser kinesiske krav på ressurser i Sør-Kinahavet

 4. Kina på farlig kurs

 5. Sterk kritikk av Kinas utbygging av småøyer i Sør-Kinahavet

Fra andre aviser

 1. USA krever at Kina stanser bygging i Sør-Kinahavet

  Fædrelandsvennen
 2. Internasjonal dom: Kina har krenket filippinsk suverenitet

  Aftenposten
 3. Kinas raske bygging av øyer og flystriper forbløffer

  Aftenposten
 4. Kina hevder de har stanset bygging i Sør-Kinahavet

  Fædrelandsvennen
 5. USA og Filippinene skal patruljere sammen

  Fædrelandsvennen
 6. Haag-domstol avviser Kinas krav i Sør-Kinahavet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no