ANTATT TERRORIST: Mutar Muhanna Majid mistenkes for å ha planlagt en terroraksjon i Sverige. Foto: ,

Mistenkt IS-medlem jaktes av svensk antiterrorpoliti

Denne mannen skal være årsaken til at Sverige økte trusselnivået til sitt nest høyeste nivå onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mannen er identifisert som irakiske Mutar Muthanna Majid, og er ifølge svenske medier mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep i Europa.

Kilder sier til Aftonbladet at Majid er årsaken til at Sverige i går hevet trusselnivået til nest høyeste nivå. Ifølge SVT skal Majid, som antas å være i 25 årsalderen, ha tatt seg til Sverige via Tyskland.

Han skal ha krigserfaring fra Syria hvor han har kjempet side om side med den såkalte Islamske Stat (IS), skriver Aftonbladet.

Ett år med terrorkalifatet: Derfor ble de en fryktet organisasjon

Hevet trusselnivå

Det nest høyeste trusselnivået, nivå fire, innebærer at det er «høy risiko» for at «personer har intensjoner og evne til å utføre angrep». Utredningen ble gjort av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT).

– Vi har mottatt konkret informasjon som har gjort at vi har innledet en etterforskning av mulige forberedelser til en terrorhandling, sa Säposjef Anders Thornberg onsdag.

Bilde og informasjon om den mistenkte ekstremisten er spredt til samtlige politimenn ute tjeneste, og svenske Expressen skriver at de har fått innsyn i skrivet som er utsendt:

«Om Mutar Muthanna Majid påtreffes skal joruhavende påtaleansvarlig ved Säpo kontaktes umiddelbart før videre beslutninger om utrednings- eller tvangstiltak», refererer Expressen.

Les også: Slik kan kampen mot IS føres

Liten betydning for Norge

For tre uker siden vurderte PST trusselen for et angrep av IS-krefter i Norge som svekket, og nedjusterte med det terrortrusselen i landet.

Trusseløkningen i Sverige får ingen direkte betydning for arbeidet til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hjemme i Norge, som sier det ikke er noen automatikk at vi følger i svenskenes fotspor.

I Norge opererer vi ikke med en skala for terrortrusselnivået, men beskriver heller trusselen med ord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder