ARABISKE VERSJONER: Her er begge bøkene som nå gis ut til barn som velkomstgaver når de ankommer Sverige. Foto: Forlaget ,

Albert Åberg og Astrid Lindgren skal hjelpe asylbarn inn i svensk kultur

Deler ut 30.000 barnebøker til barn på svenske asylmottak

Barneboken om Albert Åberg som ikke får sove og Astrid
Lindgrens barnebok «Sunnaneng» skal nå deles ut til 30.000 barn på flukt i Sverige.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Ifølge en pressemelding fra forlaget Saltkråkan AB er begge bøkene oversatt til arabisk og skal deles gratis ut gjennom det svenske Migrationsverket og svenske Redd Barna.

– De barn som kommer til Sverige på flukt skal kjenne seg velkomne og få mulighet til å gjennom bra barnebøker på sitt eget språk, forstå det stedet de har kommet til. At alle barn er like mye verdt og rett til egen kultur, var selve utgangspunktet til Astrid Lindgren, sier hennes barnabarn, Annika Lindgren som er publisistisk sjef hos forlaget.

Les: Asylbarn på flukt alene. Kun et fåtall for familien til Norge

Forfatteren av bøkene om Albert Åberg, Gunilla Bergström, mener at bokprosjektet er viktigere enn noen gang.

– Det er jo i dystre tider som viser, dikt og fortellinger- all kultur!- behøves mer enn noensinne. Som kan gi håp eller trøst eller ny kraft, sier Bergström.

Søvnløs Albert og foreldreløse fattige søsken

Boken «God natt, Albert Åberg» handler om Albert som ikke får eller ikke vil sove og alt rart han finner på. Albert bor alene med faren sin og den hemmelige fantasivennen Skybert.

Les også: Fikk mareritt av Albert Åberg. Stoppet all filmvisning i barnehage

Ideen til prosjektet kom da en av illustratørene til «Sunnaneng,» Marit Törnqvist, besøkte et asylmottak og hadde med seg en arabisk variant av boken. Reaksjonen fra både barn og voksne var ifølge henne svært positiv. De bladde, leste, pekte og lo.

«Sunnaneng» handler om to små søsken, Mattias og Anna, som lever alene i verden, under fattige kår. En dag får de øye på en liten rød fugl. Denne fører barna til et land der ting har mye mer farge og håp enn der de kommer fra.

Fikk du med deg denne: «Pippi Langstrømpe» (55) lei av fotomas fra fans

– Fortellingen om Sunnaneng er en sterk symbolsk og jeg ønsker virkelig at Sverige skal være et slikt Sunnaneng for barna som kommer hit, sier Törnqvist.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder