Varsler folkeavstemming 23. juni

Cameron truet med norske tilstander

PRESSEKONFERANSE: David Cameron sa sin mening om avtalen sent fredag kveld. Foto: John Thys , Afp

Skal nektes britisk velferd

EU-borgere som flytter til Storbritannia skal ikke lenger få samme velferdstjenester som britene selv.

Artikkelen er over fire år gammel

Det er ett av prinsippene som britene nå har fått vedtatt for på sukre pillen om at de skal bli værende i unionen. Lørdag ettermiddag varslet statsminister David Cameron at det blir folkeavstemming om fortsatt EU-medlemskap 23. juni år.

– Dette blir en av de viktigste beslutningene dette landet står overfor i vår levetid, sier Cameron i et pressemøte i Downing Street og tilføyer at regjeringen er blitt enig om å anbefale at Storbritannia forblir i et reformert EU gjennom folkeavstemningen.

– Jeg kommer til å gå til Parlamentet og foreslå at det britiske folk avgjør vår framtid i Europa gjennom en folkeavstemning i Europa torsdag 23. juni, sier han.

Den vil dermed sammenfalle med EU-toppmøtet i Brussel 23. og 24. juni, melder NTB.

Avtale fredag kveld

EU og Storbritannia ble enige om en avtale fredag kveld, og ifølge britiske The Guardian får britene flere unntak fra EU-regler om at alle borgere i EU-landene har samme rettigheter på velferdstjenester hvis de flytter til andre land i unionen.

** EU-borgere som flytter til Storbritannia vil ikke få tilgang til landets velferdstjenester før de har bodd i landet i fire år. Ordningen kalles en nødbremse, og kan brukes i inntil sju år etter at den trår i kraft.

** EU-migranter som flytter til Storbritannia vil få barnetrygden som skal sendes til barn i hjemlandet redusert til kostnadsnivået i hjemlandet. Ordningen gjelder umiddelbart for nye innflyttere, men først fra 2020 for EU-borgere som allerede har flyttet til landet.

** Storbritannia har en egen klausul mot EUs mål om en stadig tettere union i Europa.

Kommentar: Cameron i Brussel for å trygle

** Storbritannia kan slippe å innføre samme restriksjoner på finansmarkedene som EU innfører, for å unngå at finansindustrien flytter fra City i London.

** Parlamentene i EU-landene kan gå sammen om å stoppe ny EU-lovgivning, dersom de folkevalgte i et flertall av de 28 landene ønsker det. Ordning som kalles «rødt kort».

Historisk

På en pressekonferanse sent fredag kveld, etter det som er blitt omtalt som Camerons skjebnedøgn, kalte britenes konservative statsminister David Cameron avtalen et historisk øyeblikk:

– Dette er nok til at jeg kan anbefale at Storbritannia blir i EU.

Statsministeren sier også at det aldri vil bli aktuelt for hans land å bli en del av en «EU-superstat» eller del av en EU-hær.

– Jeg har sikret at Storbritannia vil være uavhengig og selv bestemme hva vi vil delta på. Vi får det beste av begge verdener. Vi står utenfor det som ikke passer oss og vi ikke ønsker, sa Cameron, som også takket de andre landene for å ha hjulpet med å komme frem til avtalen.

Truet med Norge

Nå håper han å få folket med seg til å stemme ja til avtalen, og viste blant annet til Norge for hvorfor han mener det er viktig.

Lær mer: Fem spørsmål og svar om forhandlingene

– Å snu ryggen til EU er ikke en løsning for oss i det hele tatt. Jeg tror det beste for oss er å bli i et reformert EU, og være med på å forme organisasjonen. Dersom vi forlater EU kan vi ikke påvirke. Se på Norge og Sveits. De må forholde seg til de indre markedene i EU, men har ingen påvirkningskraft, sa statsministeren, som også fikk fortalt at han ikke elsket Brussel, men Storbritannia.

FORNØYD: Tysklands forbundskansler Angela Merkel er fornøyd med avtalen som skal bidra til at Storbritannia forblir i EU. Foto: Fredrik Von Erichsen , Ap

Tysklands statsminister Angela Merkel tror EU har gitt Cameron en avtale han kan bruke til å overbevise det britiske folk om at det er verdt å forbli i unionen, skriver NTB.

– Kompromiss

– Europeiske ledere har blitt enige om en «rimelig» avtale som Storbritannias statsminister David Cameron kan selge inn fortsettelse av medlemskap i EU med, sa Merkel da EU-toppmøtet i Brussel ble avsluttet fredag kveld, og fortsatte:

– Vi har inngått et rimelig kompromiss som ikke var enkelt å få til på alle områder. Jeg syns ikke at vi har gitt for mye til Storbritannia.

Merkel sa videre at et EU medlemskap har stor verdi, spesielt i en tid med så mye turbulens og uforutsigbarhet i verden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder