BURSDAGSFEIRING: President i Zimbabwe, Robert Mugabe. På feiringen av sin 91-årsdag skal han blant annet slakte elefanter. Foto:NTB scanpix,

Mugabe feirer 91-årsdag med elefantslakting

Blant annet to elefanter skal slaktes ved Victoria Falls i Zimbabwe når Afrikas eldste statsleder, president Robert Mugabe, fyller 91 år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den omstridte presidenten får kritikk for det planlagte bursdagsritualet.

– Dette er avskyelig. Vi skryter av å ha noen av de beste naturvernreglene i verden, men vår president er ikke et godt eksempel. Hvordan kan han angripe krypskytteri, og samtidig gjøre dette, spør naturverneren Johnny Rodrigues.

Tendai Musasa, som leder naturvernsnemnda ved Victoria Falls, sier hun donerte elefantene til slakten fordi «det viser hvor høyt jeg setter presidenten».

Ifølge den britiske avisen The Guardian er det meningen elefantene skal spises. I tillegg til elefanter står det to buffaloer, to sabelantiloper, fem impalaer (små antiloper) og en løve.

Mugabe fyller år lørdag, og en rekke markeringer er planlagt denne helgen. Den største festen er imidlertid lagt til neste helg, og det er som del av denne festen at elefantene skal slaktes. 20.000 gjester ventes til festen, som skal holdes på et luksushotell ved den verdenskjente fossen.

Det skal også ha kommet meldinger om at fattige landsbybeboere er blitt tvunget til å donere penger og varer til festen. Samtidig sulter befolkningen i Zimbabwe, skriver The Guardian. Vekstprognosene for landets økonomi har ifølge kritikere minsket til 1-2 prosent. Landets finansminister har uttalt at han forventer at økonomien skal vokse med 3,4 prosent i samme periode.

Robert Gabriel Mugabe har vært leder for Zimbabwes regjering siden 1980, først som statsminister og deretter som president fra 31. desember 1987.

Mugabe har lenge møtt kritikk for korrupsjon, sin dårlige økonomistyring, og får måten han har håndtert landets opposisjon på. EU innførte sanksjoner mot presidenten og hans kone i 2002, på bakgrunn av valgfusk og brudd på menneskerettighetene.

BLIR 91 ÅR: President i Zimbabwe, Robert Mugabe. Dette bildet er tatt 31. januar i år, i forbindelse med et møte i den afrikanske union. Foto:Tiksa Negeri,Reuters

Mugabe falt nylig ned en liten trapp etter å ha holdt tale i Harare. Medhjelpere løftet ham straks på bena igjen, tok ham med til limousinen og kjørte av sted. Ifølge Sky News ble fotografer på stedetbildene av hendelsen. Likevel klarte en av dem å smugle videoen ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder