Orkan herjer på Haiti: – Det er vann overalt

Én million evakueres i USA

Mens orkanen «Mattew» ikke slipper taket på Haiti, roper ordføreren i en hardt rammet kommune inn i telefonen: Alt er ødelagt her!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er vann over alt, husene har kollapset.

Det sier den 46 år gamle Edwin Ceide til VG, på norsk, over telefon tirsdag ettermiddag.

Mannen som tidligere har bodd i Norge, er nå ordfører i den lille kommunen Saint-Louis du Sud, sør på Haiti, som er blant stedene hardest rammet av orkanen Matthew.

I minst elleve av Haitis 145 kommuner er det oversvømmelser. Redningstjenesten har imidlertid ikke mulighet til å reise til de oversvømte områdene og vurdere hvor mange boliger som har gått tapt, ettersom områdene fortsatt herjes av sterk vind.

For ordfører Ceide er katastrofen pågående.

ORDFØRER: Edwin Ceide. Foto: Privat

– Jeg er nå inne i skogen sammen med andre innbyggere, det er mangel på mat og medisiner. Alt er ødelagt her, sier han.

Les også: Orkanen «Matthew» har truffet Haiti: – En potensiell katastrofe

Dårlige hus og kolera

Ceides norske kone Ingvill Kondradsen Ceide opplyser at det var en grusom natt i kommunen, mange innbyggere har søkt tilflukt i flere skolebygg.

Ett av skolebyggene fikk taket revet av, mange trær er blåst ned, landsbyer ved stranden står delvis under vann.

– Mange av husene er ødelagt fordi de er dårlig konstruert. Det er mye fattigdom i området.

– Det vi er redd for nå er at koleraepidemien skal komme ut av kontroll igjen, sier hun til VG.

Landet sliter fortsatt etter det voldsomme jordskjelvet i 2010.

Da mistet over 200.000 innbyggere livet, og etter jordskjelvet kom også en koleraepidemi som tok ytterligere 10.000 liv.

UTSATT: Bildene er tatt i dag i Saint-Louis du Sud, der Edwin Ceide befinner seg. Foto: Marc Antoine Nesi

Evakuerer én million

Så langt har stormen krevd to haitiske liv, skriver NTB. En fisker ble funnet død i sjøen sør i landet fredag, og ytterligere en fisker er savnet. En syk, eldre kvinne døde mandag morgen ettersom hun ikke klarte å ta seg til sykehuset i uværet.

Myndighetene har arbeidet på spreng med å evakuere innbyggerne i bydelen Cite Soleil i hovedstaden Port-au-Prince, der 100.000 av de 500.000 beboere står i fare for å få boligen oversvømmet.

– Det er den verste orkanen jeg har sett i hele mitt liv. Den ødela skoler, veier og andre strukturer, sier Fidele Nicolas, som jobber for sivilforsvaret i Nippes, rett øst for der orkanen traff land.

Tidligere har uværet også ført til ett dødsfall i Colombia og ett på St. Vincent og Grenadinene. I tillegg har fire personer mistet livet i nabolandet Den dominikanske republikk.

Orkanen beveget seg tirsdag langsomt over Haiti i retning Cuba og Bahamas.

Senere i uken er uværet ventet å ramme kysten av Florida, der myndighetene allerede har erklært unntakstilstand, ifølge CNN. I South Carolina sier guvernør Nikki Haley at én million mennesker evakueres unna kysten i frykt for orkanen.

Utsatt

Det fattige landet regnes som spesielt sårbart under naturkatastrofer, og hjelpeorganisasjoner frykter store ødeleggelser. Laura Sewell er nestleder ved CAREs kontor i Haiti. I en pressemelding sendt til VG, sier hun:

– Alle i Haiti, er i fare nå – det er den verste orkanen vi har sett siden 1954, men særlig folk i rurale områder er utsatt, og ved den sørlige kysten bor det om lag 60.000 gravide kvinner. Hva kommer til å skje med dem? Dette er noe som bekymrer oss veldig.

OVERSVØMMELSE: En vannpumpet fjernes nær en elv som er oversvømt i Haitis hovedstad Port-au-Prince tirsdag. Foto: Carlos Garcia Rawlins Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder