PÅGREPET TORSDAG: I Mexico er det vanlig at pågrepne forbrytere blir vist frem for pressen. Her eskorterer en væpnet politimann den beryktede narkobossen Vicente Carillo Fuentes til en pressekonferanse i Mexico City torsdag kveld, etter å ha blitt pågrepet i byen Torreon noen timer tidligere. Foto:Ronaldo Schemidt,Afp

Brutal narkokonge pågrepet i Mexico

Politiet i Mexico har pågrepet Vicente Carillo Fuentes (51), den antatte lederen av Juarez-kartellet, en av landets største og mest brutale narkotikabander.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fuentes, med kallenavnet «El Viceroy», ble pågrepet i byen Torreon nord i landet torsdag, opplyser en talsmann for myndighetene.

Ifølge CNN ble Fuentes pågrepet sammen med en livvakt ved en kontrollpost, i det politiet beskriver som en «diskret operasjon».

Narkobossen viste frem et forfalsket førerkort, men da politiet forklarte at de visste hvem han var, la han alle kortene på bordet.

NARKOBOSS: Vicente Carillo Fuentes. Foto:Ronaldo Schemidt,Afp

USA og Mexico har til sammen utlovet en dusør på 45 millioner kroner for opplysninger som kunne lede til pågripelse av den 51 år gamle bandelederen.

Fuentes, som risikerer å bli utlevert til USA, er ifølge amerikanske myndigheter mistenkt for narkotikahandel, hvitvasking og flere drap.

Juarez-kartellet har ifølge FBI smuglet tonnevis med kokain og marihuana til USA, samtidig som de har ført en blodig krig både mot myndighetene og rivaliserende bander i Mexico.

Vicente og hans bror overtok kontrollen over Juarez-kartellet i 1997, etter at broren Amado døde på operasjonsbordet under en plastisk operasjon.

Flere narkobaroner pågrepet

I forrige uke lyktes mexicansk politi med å pågripe Hector Beltran Leyva, lederen for narkokartellet oppkalt etter ham selv.

I februar ble Joaquin "El Chapo» Guzman, kjent som verdens mektigste narkotikabaron og den øverste lederen for Sinaloa-kartellet, pågrepet.

På sin årlige liste over verdens mektigste personer plasserer magasinet Forbes Guzman på 67. plass, rangert over både presidenten i Frankrike og Venezuela.

I juni ble Fernando Sánchez Arellano, kjent som «Ingeniøren», pågrepet mens han så på VM-kampen mellom Mexico og Kroatia i sitt eget hjem.

Arellano var sjefen for Tijuana-kartellet, som også regnes for å være blant Mexicos farligste kokainsmuglingsorganisasjoner.

En annen kjent narkosmugler som også ble pågrepet under VM er Jose Diaz Barajas. 49-åringen ble pågrepet da han dro til Brasil for å se hjemlandets kamp mot vertsnasjonen.

Han bestilte kampbillettene i sitt eget navn, til tross for at han var etterlyst over hele verden for narkotikasmugling.

Blodig narkokrig

Bandekrigen mellom Sinola-kartellet og Juarez-kartellet, som har sin base i byen Ciudad Juarez på grensa til USA.

Narkokrigen i Ciudad Juarez har de siste åtte årene kostet minst 10.000 mennesker livet.

Grensebyen var i mange år regnet som verdens farligste by, rangert etter drapsrate, men situasjonen har de siste årene bedret seg betydelig.

Det blodigste året var i 2010 da det ble begått over 3 100 drap i Ciudad Juarez, eller nærmere ti drap i døgnet. De aller fleste var narkotikarelaterte.

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder