BLE MINNET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt tale under en begravelsesseremoni i Fatih-moskeén i Istanbul søndag. Flere av dem som ble drept under det mislykkede militærkuppet ble da minnet. Foto: Harald Henden VG

Leder for tyrkias dommerforening til VG: – En heksejakt

ISTANBUL (VG) Murat Aslan, leder for dommerforeningen
Yarsav, sier til VG at kuppet brukes som påskudd for å fjerne dommere presidenten ikke liker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nær tre tusen dommere er blitt pågrepet og fratatt sin verv etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia fredag.

De blir anklaget for å være tilknyttet predikanten Fethullah Gülen, som igjen beskyldes for å stå bak kuppforsøket, som ifølge innenriksdepartementet har krevd 232 liv.

– Vår forening er krystallklar på at vi ikke hadde noe å gjøre med dette kuppet, og at dommerstanden ikke støtter noe kupp, sier Aslan til VG.

– Dersom det finnes beviser, så får man legge dem fram og ta ut tiltaler, også mot dommere. Men, det må gjøres i henhold til loven. Nå skjer det helt utan at beviser er blitt lagt fram.

Bli oppdatert: Kuppforsøket i Tyrkia

Aslan sier han kjenner flere av dem som har mistet sine verv, og at han ikke kan forestille seg at de har hatt noe med kuppet å gjøre.

– Mitt inntrykk er at dette er en heksejakt, der man fjerner dommere som støtter opposisjonen, og som motsetter seg Erdogans forsøk på å endre grunnloven for å gi presidentembetet mer makt, sier Aslan.

Over 7.000 arrestert

Til sammen er 7.271 mennesker blitt pågrepet i forbindelse med kuppforsøket fredag, ifølge statsminister Binali Yildirim. Tallet varierer riktignok noe. AFP siterer ham på at 7.543 mistenkte er pågrepet, mens DPA siterer ham på at 7.271 er pågrepet.

Bakgrunn: Derfor forsøkte militæret å styrte Erdogan

Statsministeren utelukket ikke at flere kan bli pågrepet, og jakten på flere involverte fortsetter.

Blant de arresterte er 103 generaler og admiraler, og mandag ble det klart at den tidligere sjefen for det tyrkiske luftvåpenet, Akin Ozturk, har tilstått å ha deltatt i kuppet, ifølge det statlige nyhetsbyråat Anadolu.

Ifølge NTB mener myndighetene at det var han som ledet det mislykkede kuppet, og at han innad i Tyrkia var lederen av kuppforsøket. Ozturk skal ha fått bistand fra Fethullah Gülen, en religiøs leder som bor i eksil i USA, og som regnes som president Recep Tayyip Erdogans erkefiende.

Slektninger til drepte: – De ble martyrer for å redde Erdogan

Gülen, som tidligere var en av Erdogans allierte, avviser all innblanding.

– Jeg håper at verden ikke lytter til Erdogans anklager. Det er en mulighet for at dette er et kupp iscenesatt for å legitimere beskyldningene mot meg og mine tilhengere de siste årene, uttalte han.

Advarer mot å misbruke seieren

Erdogan har etter kuppforsøket tatt til orde for å gjeninnføre dødsstraff i landet, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere vestlige land.

NTB skriver at en talsmann for den tyske regjeringen sa mandag at gjeninnføring av dødsstraff vil betyr at Tyrkia ikke kan bli medlem av EU.

«Erdogans Tyrkia»: Slik kan han bruke kuppforsøket

– Vi avviser kategorisk dødsstraff. Land som har dødsstraff kan ikke være medlemmer av EU, sier Steffen Seibert.

Utenriksminister Børge Brende (H) sa til VG søndag han vil legge press på at Tyrkias president Erdoğan inntar en forsonende rolle.

– Det er viktig at kuppforsøket ikke bidrar til å forsterke en bekymringsfull utvikling vi har sett i Tyrkia det siste året, med menneskerettigheter, ytringsfrihet og pressefrihet under press. Rettsstatens rammer gjelder, og det som har skjedd er ingen blankofullmakt til å gå lenger enn eksempelvis Europarådets konvensjoner tilsier, sa utenriksminister Børge Brende (H) til VG mandag.

Les mer: Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket

Dersom Tyrkia gjeninnfører dødsstraff, vil det både innebære slutten på forhandlingene om EU-medlemskap, og det vil også sette flyktningavtalen landet har inngått med EU i fare, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder