Hemmelig møte mellom Sean Penn og El Chapo kan ha ledet til pågripelsen

Myndighetskilder mener at det hemmelige møtet i jungelen med Sean Penn førte til at de fant vår tids største narkokonge.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sean Penns Rolling Stone-intervju med narkokongen Joaquin «El Chapo»-Guzman

INTERVJUET NARKOKONGE: Skuespiller Sean Penn Foto. Foto: , AP

(61) i Mexico har fått stor oppmerksomhet verden over. Først møttes de i jungelen, også fortsatte han å intervjue Guzman via meldinger og video. Det er første gangen El Chapo har latt seg intervjue på flere tiår. Men for Penn fører det ikke bare med seg medienes oppmerksomhet.

Mexicanske myndigheter ønsker nå å spørre ut skuespillerne Sean Penn og Kate del Castillo, som også møtte Guzman, forteller en offentlig tjenestemann til CNN. De skal ha ønsket å vite mer om hvor intervjuet fant sted.

Les også: «El Chapo» pågrepet

Funnet etter jungelmøte

Pågripelsen av narkokongen tok en uventet Hollywood-vending da en mexicansk tjenestemann fortalte Associated Press at sikkerhetsstyrkene klarte å lokalisere El Chapo takket være det hemmelige møtet i jungelen med Penn.

Tjenestemannen, som krevde å være anonym ettersom han ikke hadde tillatelse til å kommentere saken, sier til nyhetsbyrået at de da valgte å ikke bruke skudd mot El Chapo, ettersom han var med kvinner og barn. Derfor unnslapp han myndighetene den gangen. Men det tok ikke mange månedene før politiet igjen fant spor av narkokongen.

I intervjuet skrev Penn at han var helt sikker på at mexicanske og amerikanske myndigheter fulgte hvor de reiste, da de skulle møte El Chapo.

Så du denne? Slik flyktet narkokongen

Møtet fant imidlertid sted i oktober, og narkokongen ble ikke arrestert før 8. januar, mer enn to måneder senere.

Mexicanske myndigheter har i helgen uttalt at de klarte å finne Guzman fordi han hadde tatt kontakt med skuespillerere og produsenter for å diskutere en eventuell film om livet hans. Det er ikke kjent om skuespillerne det var snakk om, er Penn og Kate del Castillo.

LOVENS LANGE ARMER: Her blir Joaquin «El Chapo» Guzman eskortert av soldater 8.januar i år etter at han ble tatt. Foto: Tomas Bravo , Reuters

Intervju på meldinger og video

Noen timer etter at Penns intervju ble publisert lørdag kveld skal meksikanske myndighetspersoner sagt at alle skuespillere og produsenter som hadde møtt Guzman, inkludert Penn og del Castillo, var under etterforskning, skriver New York Times.

Ifølge den mexicanske statsadvokaten, Arely Gomez, skal en av Guzmans tunnelbyggere ledet dem til nabolaget i Los Mochis, som myndighetene så overvåket i en måneds tid. De var da i stand til å fastslå at Guzman var inne i huset. Marinen besluttet å trekke seg nærmere fredag morgen, og ble møtt med skudd. Fem mistenkte ble drept, og seks ble arrestert. Én soldat ble skadet, skriver CBS.

Les også: Narkokonge mente Gud hjalp ham å rømme fra fengselet

Mexicanske myndigheter pågrep Guzman på fredag etter en skuddveksling i Los Mochis. I Penns artikkel, som ble sluppet av Rolling Stone lørdag, skriver han at han møtte Guzman i oktober - et møte som startet med en varm klem, og som varte i syv timer. Møtet ble fulgt av et intervju, som ble gjort via meldinger og video.

Etter seks måneder på rømmen er Guzman nå tilbake til Altiplano, det samme høysikkerhetsfengselet han satt i før han klarte å rømme. Narkokongen kan nå bli utlevert til USA, hvor han vil siktes for narkotikahandel.

Det vil i så fall føre til en av de største føderale rettssakene i USA i løpet av de siste årene, ifølge The New York Times.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder