VENTER VED GRENSEN: En skadet mann og sønnen på den syriske siden av grenseovergangen Bab al-Hawa venter på å få legehjelp. Hardt skadete får midlertidig innreise til Tyrkia for medisinsk behandling. Foto: Bulent Kilic AFP

Tyrkia forventer ny flyktningstrøm fra Syria

ISTANBUL (VG) Tyrkia forbereder seg på at evakueringen av Aleppo kan tvinge dem til å gjenåpne grensen til Syria.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over tre år gammel

Korrespondenter fra utenlandske medier med base i Tyrkia, varsles nå av det tyrkiske pressedirektoratet om at «grunnet den siste utviklingen i Aleppo/Syria, forventes en ny flyktningmigrasjon gjennom Cilvegözü grenseport i Reyhanli/Hatay».

Les også: Flere tusen er evakuert fra Øst-Aleppo - 50.000 igjen

VG får opplyst at en beslutning om å åpne grensen fortsatt ikke er tatt, men at den tyrkiske regjeringen innser at situasjonen er så kritisk at den kan bli tvunget til å åpne for flyktninger i løpet av kort tid.

Dette samsvarer med uttalelser den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu har gitt fredag ettermiddag, der han sier at flertallet av flyktningene trolig ønsker å vende tilbake til Aleppo når det blir mulig, men at Tyrkia vil ta imot «de mest sårbare, de gamle, de syke, kvinner og barn».

Cavusoglu sier til tyrkiske medier at man også vil «vil vurdere å slippe inn flere dersom nøden oppstår».

Les også: Rømte fra Aleppo: – Vesten er medskyldig

Tyrkiske organisasjoner jobber nå med å bygge teltleirer til flyktningene fra krigen, men inne i Syria, slik man tidligere har gjort langs grensen nær byen Kilis.VG får opplyst at det skal være snakk om å bygge en ny leir inne i Syria med plass til 80.000 mennesker.

Det står også en ny tyrkisk gigantleir klar til å ta imot flyktninger i Suruc, nær den syriske byen Kobane, men denne leiren er foreløpig ikke tatt i bruk.

Bakgrunn: Derfor trenger Tyrkia en «flyktningsone» i Syria

Flere enn 50 sårede som er evakuert fra Aleppo i Syria, er allerede sendt videre til Tyrkia, melder tyrkisk Røde Halvmåne.

– Siden evakueringen startet er mer enn 50 alvorlig sårede brakt til Tyrkia, sier Kerem Kinik, som er president i det tyrkiske Røde Halvmåne. Han sier at alle pasientene er sivile.

Sykehus i tyrkisk grenseby: Får behandling, så er det retur til Syria

Arbeidet med å hente sivile ut av den beleirede opprørsenklaven i det østlige Aleppo, kom i gang torsdag formiddag, men ble innstilt et knapt døgn senere. Flere tusen er brakt i busser og ambulanser til opprørskontrollerte områder utenfor Aleppo, skriver NTB.

Fortsatt anslås det at rundt 50.000 sivile er igjen i det lille området som er igjen av det tidligere opprørskontrollerte Øst-Aleppo.

Les også

Mer om

  1. Syria
  2. Tyrkia

Flere artikler

  1. FN fortviler over evakueringsstans i Aleppo

  2. Sårede syrere på vei ut av Øst-Aleppo

  3. Evakueringen og våpenhvilen kollapser: – Nye flyangrep i Aleppo

  4. Tyrkia tar imot tusen Syria-flyktninger

  5. VG fulgte Jan Egeland under hektisk Syria-diplomati i Geneve: Egeland: – Det tok 4000 år å bygge Aleppo gjennom flere hundre generasjoner. Det tok en generasjon fire år å rive byen i stykker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder