GLADNYHET: Den danske astronauten Andreas Mogensen smilte under en pressekonferanse på Baikonur-basen i Kasakhstan tirsdag. Han blir den første danske i verdensrommet når et Sojus-fartøy starter ferden mot Den internasjonale romstasjonen (ISS) onsdag. Foto:Shamil Zhumatov,Reuters

Dansk astronaut klar for romferd

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, klatrer onsdag inn i et russisk Sojus-fartøy som skal bringe ham til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter planen skal rakettoppskytingen skje fra Baikonur-basen i Kasakhstan onsdag morgen. Mogensen reiser sammen med russiske Sergej Volkov og kasakhstanske Aidyn Aimbetov. Volkov skal tilbringe et halvt år i bane rundt jorda, mens Aimbetov og Mogensen vender tilbake etter åtte dager på ISS.

Har du fått med deg denne?Se de unike nærbildene av Pluto

Mogensen reiser som representant for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Hans «hurtigoppdrag» innebærer travle dager med eksperimenter.

Ny teknologi skal testes ut, og Mogensen skal som del av et dansk forskningsprosjekt fotografere lyn fra verdensrommet. En type kjempelyn som slår oppover mot verdensrommet fra stratosfæren (i 12 til 50 kilometers høyde) og mesosfæren (50 til 80 kilometers høyde) er spesielt interessante, siden de kan ha innvirkning på klimaet.

VGTV:Tre astronauter skutt opp i verdensrommet

Interessen for turen er stor i Danmark, og Mogensen har med seg både dansk flagg, Lego-figurer og litteratur av Søren Kierkegaard i bagasjen.

LES OGSÅ:Fant «ny» super-stjerne

Av de nordiske landene er det så langt bare Sverige som har sendt en representant til ISS tidligere. Christer Fuglesang var på romferder både i 2006 og 2009, som medlem av mannskapet på en amerikansk romferje.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder