VIL STYRE: Tidligerer president Nicolas Sarkozy(61) har staket ut kursen som kan ta ham inn i en ny fem års periode som Frankrikes president. Men velgerne kan ha trøtnet på mannen noen kaller "den vesle klovnen" med sekken full av tomme løfter. Foto: KRISTOFER SANDBERG/VG

Nicolas Sarkozy vil tilbake i presidentpalasset for å redde Frankrike

TETEGHEM/DUNKIRQUE/PARIS (VG) Etter én presidentperiode gikk Nicolas Sarkozy på et ydmykende valgnederlag i 2012. Nå er han tilbake. For å vinne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg vil redde mitt fedreland, slik Charles de Gaulle gjorde, har Sarkozy uttalt.

I april neste år er det presidentvalg i Frankrike. Etter en periode med terroraksjoner, nullvekst i en elendig økonomi og et land som er i et politisk- og mentalt vakuum, krever franske velgere forandring.

Mens misnøyen med dagens president, Sosialistpartiets, François Hollande, er rekordstor, har gamlepresidenten Nicolas Sarkozy (61) med stor ståhei og oppmerksomhet meldt seg til tjeneste igjen.

– Problemet for Sarkozy er at folk har trøtnet på ham. Han er en gestikulerende klovn som alltid har vært full av tomme løfter. Forhåpentligvis er det et mindretall som vil ha ham tilbake, sier Franck Dhersin.

SARKOZYS RÅDGIVER: – Etter hvert gikk det opp for meg at Sarkozy var en politiker med sekken full av tomme løfter. Han er en politisk lettervekter, sier borgermester Franck Dhersin. Foto: KRISTOFER SANDBER/VG

Den konservative borgermesteren i den nordfranske småbyen Teteghem, har en viss bakgrunn for å ha en mening om Nicolas Sarkozy. Under valgkampen før valget i 2007 og i det første året Sarkozy var president, var Franck Dhersin er av presidentens mange rådgivere.

Begeistret

– Jeg var vilt begeistret for ham de første årene. Han lovet Frankrike mye, og jeg som så mange andre, trodde på ham. Men som president så jeg snart at Sarkozy var en lettvekter, på mange måter en bløff, sier Dhersin.

– Likevel, han ser ut til å ha en viss tilslutning og kan vel klare første hinder, og bli Republikanernes presidentkandidat i november?

– Journalister elsker ham. Det skjer alltid mye rundt Sarkozy, og det er mange som mener han er den eneste som kan slå Marine Le Pen og hennes ytterliggående høyreparti, Nasjonal Front.

Les også: Nicolas Sarkozy (61) er satt under formell etterforskning

Rare franskmenn

Denne høsten er det primærvalg i Frankrike. Sarkozy vil prøve å bli presidentkandidat for partiet som tidligere het UMP.

Utfallet er høyst usikkert, blant annet fordi i Frankrike kan hvem som helst stemme i partienes primærvalg. Det holder at du er politisk interessert og, i Republikanernes tilfelle, kan bekrefte at du har verdikonservative holdninger.

Tidligere stats- og utenriksminister Alain Juppe er trolig den sterkeste konkurrenten til den tidligere presidenten.

JOBBER: - Jeg har liten tro på at Nicolas Sarkozy kommer tilbake som president. Han er ikke den beste løsningen for landet vår, sier Renald Gorszka(40) t.h. Arbeidskompisen, Stephane Dufour(28) er enig: - Han fikk sine fem år som president og leverte ikke, sier han. Foto: KRISTOFER SANDBERG/VG

På gaten i Dunkerque er heller ikke de vi snakker med vilt begeistret for en ny Sarkozy-periode i Elyseepalasset.

– Det holder med de fem årene han var president. Han er ikke mannen som kan hjelpe landet vårt i dag, sier montøren Stephane Dufour (28).

Arbeidskameraten, Renald Gorszka (40), har liten tro på et Sarkozy-comeback.

MISFORNØYD: Regine Bonte (74) drømmer seg tilbake til tiden da Charles de Gaulle styrte Frankrike. Sarkozy har lurt oss en gang, nå er det på tide at Marine Le Pen får muligheten. Og jeg håper hun vil stenge grensene for arabere, sier pensjonisten. Foto: KRISTOFER SANDBERG/VG

– Han vil nok prøve, men det er vanskelig å si om jeg vil komme til å stemme på ham. Han lovte så mye som han ikke holdt da han satt med makten fra 2007 til 2012, og han er kanskje ikke den beste løsningen for landet vårt. Jeg tror Alain Juppe har større sjanse til å vinne et presidentvalg, sier han.

Les også: Kan bli Frankrikes neste president

Trygg på sitt valg

74 år gamle Regine Bonte er tryggere på sitt valg av hvem som vil være den beste presidenten for Frankrike.

– Det er i hvert fall ikke Nicolas Sarkozy. Han har lurt oss en gang før da han ga løfter som han aldri oppfylte. Etter Charles de Gaulle har ikke Frankrike hatt noen skikkelig leder, sier Bonte og forteller at hun vokste opp i en familie av gaullister.

– Nå må vi stenge grensene. Landet vårt er blitt en søppeldynge. Ved de siste valgene har jeg stemt på Nasjonal Front, jeg gir Marine Le Pen min stemme. Jeg liker ikke terrorister, og jeg liker ikke tyskere, sier pensjonisten Bonte.

KANSKJE SARKOZY: Venninnene Isabelle Chabat (48) t.v. og Diane Le Jeannic (46) bor i den rike Paris kommunen Neuilly-sur-Seine, der Nicolas Sarkozy bodde. – Om han ender opp i en tvekamp med Marine Le Pen, får han vår stemme, er de to enige om. Foto: Kristofer Sandberg/VG

Rikeste kommune

Vi drar til Paris og til Sarkozys hjemtrakter, Frankrikes rikeste kommune, Neuilly-sur-Seine, der den advokatutdannede «Sarko» en gang var borgermester.

– Han er jo herfra, men Nicolas Sarkozy er jo ikke bedre enn andre. Jeg ville heller hatt en president som ikke kommer fra det politiske miljøet. Men jeg utelukker ikke at jeg vil stemme på Sarkozy, det kommer helt an på hvem motkandidaten blir, sier Diane Le Jeannic (46).

Venninnen Isabelle Chabat (48) er journalist, men har ingen klar mening om Nicolas Sarkozy, som hun kjenner godt til, eller noen av de andre toppolitikerne.

– Alle kommer de fra det samme elitesjiktet. Ofte er de venner fra skole- og studiedagene og de beskytter hverandre. Franske velgere har dårlig hukommelse og mange kan kommet til å stemme på Sarkozy igjen. Står han opp mot Marine Le Pen, stemmer jeg på ham. Men det er en stemme mot Le Pen mer enn en stemme for Sarkozy, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder