BA OM HJELP: USAs utenriksminister John Kerry ringte personlig til sin norske kollega Børge Brende og ba Norge bistå med gjennomføringen av atomavtalen med Iran. Foto: ,

Slik fikk Norge det topphemmelige Iran-oppdraget

Utenriksminister Børge Brende forteller at han og hans amerikanske kollega John Kerry snakket et eget kodespråk i sine topphemmelige telefonmøter om Norges rolle i atomavtalen med Iran.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag ble det kjent at et team fra Statens strålevern i julen har bistått med å transportere 60 tonn uran fra Kasakhstan til Iran, som en del av avtalen om Irans atomprogram. Samtidig sendte Iran et skip med anriket uran til Russland.

De to teamene fra Statens strålevern reiste i julen i all hemmelighet til Kasakhstan og Iran. I Kasakhstan overvåket teamet pakking og plombering av 172 tønner med 60 tonn naturlig uran som søndag ble sendt med fly til Iran. Samtidig overvar teamet i Iran en utsendelse av 11 tonn anriket uran som skulle sendes med skip til Russland.

Eksklusiv gruppe

VG kan nå fortelle historien om hvordan Norge fikk det helt spesielle oppdraget, og hvordan en liten, eksklusiv gruppe i regjeringen, i Utenriksdepartementet og ved Norges ambassade i Washington de siste ukene har jobbet på spreng for å forberede operasjonen.

Få oversikt: Dette må du vite om Iran-forhandlingene

19. november tok en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet kontakt med Norges ambassadør i Washington Kåre Aas, og luftet muligheten for at Norge kunne bidra i forhold til en svært sensitiv del av atomavtalen med Iran. Spørsmålet til den erfarne norske diplomaten var klart: Kunne Norge tenke seg å stille opp for å sikre gjennomføringen av avtalen?

– Etter møtet tok jeg umiddelbart kontakt med utenriksministeren og deretter utenriksråden og orienterte dem om den amerikanske forespørselen, sier Aas til VG.

GODKJENNER LASTEN: Inspektører fra Statens Strålevern inspiserer lasten med uran etter ankomst til Iran søndag. Foto: Norges ambassade i Teheran Foto: ,

Sensitiv operasjon

Noen dager senere tok utenriksminister John Kerry direkte kontakt med sin norske kollega Børge Brende. I telefonsamtalen gjentok Kerry forespørselen. Samtidig ba Kerry Norge bidra med rundt 6 millioner amerikanske dollar, omtrent 52 millioner kroner.

– Kerry var veldig opptatt av å få gjennomført denne viktige delen av avtalen, og ba om at Norge bidro både økonomisk og med den praktiske gjennomføringen, sier Brende.

Samtidig understreket Kerry viktigheten av at ingenting rundt den forestående operasjonen lekket ut. De to utenriksministerne ble derfor enige om å holde informasjonen innenfor en svært eksklusiv gruppe. Fra Obama-administrasjonen var det Kerry, energiminister Ernest Moniz og nasjonal sikkerhetsrådgiver Susan Rice som kjente detaljene i operasjonen, mens fra den norske regjeringens side var det kun finansminister Siv Jensen og helseminister Bent Høie, i tillegg til Brende og statsminister Erna Solberg, som kjente til det topphemmelige oppdraget Norge var i ferd med å påta seg.

Så sensitiv var operasjonen at Brende og Kerry ikke turte å snakke åpent om planene i sine telefonmøter. Ifølge Brende benyttet de seg derfor av kodespråk når de drøftet detaljene rundt gjennomføringen av den følsomme avtalen.

– Det var helt avgjørende at vi lyktes å holde dette hemmelig. Derfor brukte vi koder nå vi måtte snakke om dette på telefon. Samtidig holdt vi det svært tett innad i regjeringen, sier Brende.

Har du fått med deg? Utenriksåret 2015 - stor spesial

Tett kontakt

Umiddelbart etter samtalen med Kerry orienterte Brende statsminister Erna Solberg om forespørselen fra amerikanerne, og anbefalte at Norge skulle si ja til bidraget. Etter hvert ble også de parlamentariske lederne på Stortinget orientert.

De siste ukene har det vært tett kontakt mellom Obama-administrasjonen og den norske regjeringen. Under klimatoppmøtet i Paris drøftet Brende saken med USAs energiminister der nye detaljer i avtalen kom på plass, og i midten av desember kunne Obamas sikkerhetsrådgiver Susan Rice ringe Erna Solberg og gi det endelige klarsignalet for operasjonen.

Mandag ringte Kerry til Brende fra sitt landsted der han har tilbrakt julehøytiden, og gratulerte med gjennomføringen av operasjonen. Ifølge Brende hadde de to utenriksministerne en «hyggelig og varm samtale. Tirsdag sendte Kerry også ut en pressemelding der han takker Norge for innsatsen.

– Dette arbeidet representerer et betydelig bidrag fra Norge i arbeidet for en tryggere verden, sier Kerry.

Kjemiske stridsmidler

I fjor vår spilte Norge en sentral rolle i operasjonen der norske og danske skip hentet ut 1300 tonn av Bashar al-Assads kjemiske stridsmidler fra det krigsherjede Syria. Brende er ikke i tvil om at den norske innsatsen i den dramatiske operasjonen var en viktig årsak til at Norge igjen ble bedt om å bidra da atomavtalen med Iran skulle iverksettes.

VG eksklusivt: På innsiden av Norges Syria-oppdrag

– Norge er en nær alliert av USA. Samtidig blir fagmiljøet hos Statens strålevern sett på som meget kompetent. Det, sammen med erfaringene fra Syria-oppdraget, gjorde at USA svært gjerne ville ha med Norge, sier Brende.

Les også

 1. Norge sendte 60 tonn uran til Iran

  Norge bisto søndag med finansiering og transport av 60 tonn naturlig uran fra Kasakhstan til Iran, som del av avtalen om…
 2. Slik er FNs plan for fred i Syria

  FN vil ha fredsforhandlinger uten terroristgrupper og en umiddelbar våpenhvile i Syria.
 3. Storaksjon i Iran mot «dårlig hijab» i bilen

  Iransk politi har konfiskert titalls tusen kjøretøy i Teheran siden mars.
 4. Mannssjåvinister i kvinnelandet

  Respekt for kvinner er grunnleggende i Norge. Det må vi forsvare når verden kommer til oss.

Mer om

 1. Iran
 2. USA
 3. Politikk

Flere artikler

 1. Norge sendte 60 tonn uran til Iran

 2. Norge, USA og EU letter sanksjoner mot Iran

 3. Brende: Har med 30 land på forslag til atom-resolusjon

 4. Børge Brende: – Vi har ingen grunn til å tvile på Iran

 5. Irans utenriksminister i Norge: – Ikke la USA bølle dere til å bryte internasjonal rett

Fra andre aviser

 1. Norge sendte 60 tonn uran til Iran

  Aftenposten
 2. Brende og Kerry måtte bruke kodespråk

  Aftenposten
 3. Brende og Kerry måtte bruke kodespråk

  Fædrelandsvennen
 4. Norge sendte 60 tonn uran til Iran

  Fædrelandsvennen
 5. Norge sendte 60 tonn uran til Iran

  Fædrelandsvennen
 6. Norge sendte 60 tonn uran til Iran

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder