DREPT: Onsdag kom meldingen om at den norske stastborgeren høyst sannsynlig er drept i IS-fangenskap. Foto: Privat , PRIVAT

IS hevder å ha drept norsk gissel: Slik var kontakten mellom UD og IS

IS-kidnappede Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble brutalt mishandlet og drept i fangenskap. Slik arbeidet norske myndigheter med å få nordmannen løslatt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

9. september kom sjokkbeskjeden om at ekstremistorganisasjonen Den Islamske Stat (IS) hadde kidnappet en norsk statsborger i Syria.

Omstendighetene rundt kidnappingen forble uklare, men det ble hevdet at den 48 år gamle nordmannen hadde reist til Syria på eget initiativ, for så å ha havnet i klørne på den fryktede terrororganisasjonen. Torsdag hevdet de å ha drept nordmannen.

Oversikt: Disse ble IS-gisler

Ole Johan Grimsgaard-Ofstads siste bevegelser har tidligere blitt omtalt i VG, og 18. januar i år la han ut et bilde fra grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria. Seks dager senere la han ut følgende Facebook-melding, som ble det siste livstegnet fra nordmannen:

«Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Jeg greide det endelig.»

I SYRIA: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad la ut denne meldingen på sin Facebook-side i januar. Foto: ,

Norske myndigheter har visst om Grimgaard-Ofstads Syria-ferd siden januar, og har jobbet utrettelig med å få ham løslatt.

Her er norske myndigheters egen tidslinje som viser hvordan de håndterte saken- og kontakten mellom gisseltagerne og UD:

13. januar 2015

Norsk borger reiser til Antalya i Tyrkia. Reiser senere videre til grenseområdene mot Syria og deretter inn i Syria. Hendelsesforløpet er uoversiktlig.

30. januar

BEVEGELSER: Ole Johan Grimsgaard-Ofstads siste kjente bevegelser. Foto: Tom Byermoen , VG

Utenriksdepartementet ble varslet om at norsk borger trolig ble holdt fanget i Syria av ukjente personer. UD varsler SMK, JD, FD og KSE.

Krisestab satt i ledet av UD, med deltakelse fra Politiets krise- og gisselforhandlertjeneste (KGF), E-tjenesten, Kripos, PST og Politidirektoratet.

Pårørende varsles de påfølgende dagene.

1. februar

Gisseltakerne formidlet et fotografi av den savnede og et budskap med krav om løsepenger. Budskapet kom via en mellommann utenfor Syria. Noen dager senere ble kravet spesifisert til flere millioner amerikanske dollar. Det er grunn til å tro at nordmannen blir holdt fanget av de samme personene/grupperingen som hjalp ham over grensen til Syria.

1. februar - 28. mars

Det arbeides i perioden intenst for å få informasjon om hvem kidnapperne representerer og å få istand en dialog både direkte og via andre kanaler.

5. februar

En særskilt krisestab overtar arbeidet med saken. De samme institusjonene inngår.

6. februar

Kripos åpnet formell etterforskning 6. februar.

medio mars

Det er holdepunkter for at gisselet blir overført fra en gruppe av kidnappere til en annen gruppe.

Ett år med terrorkalifatet: Derfor ble de en fryktet organisasjon

28. mars

Telefon til UD fra den antatte nye gruppen av kidnappere. Det etableres nå direkte kontakt på e-post.

14. april

Krav mottas fra gisseltakerne. Det kreves et betydelig beløp i løsepenger samt at Norge trekker seg fra koalisjonen mot ISIL og at navngitte fanger løslates.

4. mai

E-post fra gisseltakerne med trusler om å skade gisselet om ikke Norge sa seg villig til å betale løsepenger. Ingen krav utover krav om løsepenger. Med e-posten fulgte en lydfil hvor gisselets fremførte et budskap på vegne av kidnapperne.

18. mai

E-post fra gisseltakerne. Nytt krav om løsepenger med trusler om å skade gisselet.

22. mai

E-post fra gisseltakerne. Krav om løsepenger med ny trussel om å skade gisselet. Med e-posten fulgte et bilde av gisselet.

7. juni

E-post fra gisseltakerne. Med e-posten fulgte et videoopptak av gisselet som fremførte et budskap på vegne av kidnapperne.

8. juni

E-post fra gisseltakerne. Nytt krav om løsepenger med nye trusler om å skade gisselet.

15. juni

E-post fra gisseltakerne. Nytt krav om løsepenger med trusler om å skade gisselet.

20. juni

E-post fra gisseltakerne. Med e-posten fulgte et videoopptak av gisselet som fremførte et budskap på vegne av kidnapperne samt et foto. Både video og foto viser gisselet etter å ha blitt alvorlig skadet av kidnapperne (her beskrives hvordan nordmannen var skadet. VG velger å utelate disse detaljene)

Se også: IS' største seire og nederlag

22. juni

E-post fra gisseltakerne. Trusler om å skade gisselet ytterligere hvis det ikke betales løsepenger.

19. juli

E-post fra gisseltakerne. Trusler om å skade gisselet igjen hvis det ikke betales løsepenger.

6. august

E-post fra gisseltakerne. Med e-posten fulgte et videoopptak av gisselet etter å ha blitt påført ytterligere alvorlig skade av kidnapperne (her beskrives hvordan nordmannen hadde blitt lemlestet. VG velger å utelate disse detaljene). Trusler om å drepe gisselet hvis det ikke betales løsepenger samt trusler om å offentliggjøre hvordan Norge gjennom å ikke betale løsepenger har sviktet sin statsborger.

13. august

E-post fra gisseltakerne. Nye trusler om å drepe gisselet hvis det ikke betales løsepenger. Med e-posten følger et bilde av gisselet som holder en nyere avis.

20. august

E-post fra gisseltakerne. Trusler om å drepe gisselet hvis det ikke betales løsepenger snarlig.

25. august

E-post fra gisseltakerne. De avviser på nytt å løslate gisselet og truer med å drepe ham hvis det ikke betales løsepenger omgående.

9. september

«Salgsannonse» publisert i ISILs propagandamagasin Dabiq nr. 11, med bilder av det norske gisselet.

4. november

Siste bekreftede livstegn fra gisselet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder