Jerome overlevde konsert-massakren i Paris: – Da jeg så at han skjøt noen, forsto jeg

Vitner og overlevende fra konsertsalen mener skuddsalvene varte i minst ti minutter.

 • David Bach
 • Bjørnar Tommelstad
 • Irene Rønold
 • Cathrine Ekehaug
 • Jarle Grivi Brenna
 • Henning Olsen
 • Eivind Lindkvist Johansen
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fire år gammel

Minst 120 mennesker er meldt døde etter en rekke koordinerte angrep i Paris fredag kveld. Flertallet ble drept i konsertlokalet Bataclan, hvor Eagles of Death Metal spilte da terroristene åpnet ild mot publikum.

Jerome Bartelemy sto ved baren da de hørte det de trodde var kinaputter. De snudde seg, og så to unge menn de anslår til å være rundt 25 eller yngre, med kalasjnikover.

– De ba oss om å legge oss på gulvet. Den ene gestikulerte veldig for å få oss ned. Alle la seg ned. Hele rommet. Jeg lå under andre mennesker. Angriperne skjøt rundt, men de stoppet med jevne mellomrom, sier han.

– Han jeg så var iført en svart treningsdress med hvite striper. Han hadde brunt år og var nokså rolig. På et tidspunkt snudde jeg meg rundt og tenkte på om det var ekte kuler, eller ikke. Da så jeg at han skjøt noen, og da forsto jeg, forteller Jerome Bartelemy til Reuters.

Gisler

Først ble det meldt at over 100 mennesker ble holdt som gisler i konsertarenaen. Politiet stormet etter hvert salen, og flere eksplosjoner og skuddsalver ble hørt. Deretter kom meldingen om at minst 100 mennesker var drept inne i bygningen. Senere ble dette tallet nedjustert til 87. Fortsatt kan dødstallet stige: Over 200 er meldt skadet, og minst 80 av disse skal være alvorlig skadet.

Overlevende forteller om et angrep som varte i minst 10 minutter, og om angripere som kunne ta seg tid til å lade om mens de skjøt mot konsertgjengerne.

Dette skjer i Paris: Her er angrepene

Blodbad

Blant annet har CNN snakket med radioreporteren Julien Pearce, som befant seg inne på Bataclan, men klarte å rømme.

Han forteller at det var et blodbad inne i konsertlokalet, og mener terroristene fyrte av skuddsalver i ti minutter.

– De sa ingenting, ropte ingenting. De hadde ikke masker. De hadde svarte klær, forteller han til CNNs Wolf Blitzer.

Pearce forteller at han klarte å rømme da terroristene ladet om automatvåpnene sine.

– Folk lå på gulvet. De skjøt dem. Jeg så minst 25 døde eller hardt skadede kropper, sier han.

Pearce sier han så en av terroristene.

– Han var veldig ung, 20 år, maks 25. Han så ut som en vanlig fyr, bare med Kalashnikov, sier han.

Siste fra angrepene i Paris: Følg VG Direkte

Vitne: – Panikken spredte seg

En journalist fra Europe1 befant seg i konsertlokalet. Han sier ifølge Le Figaro at to-tre personer, umaskerte, kom inn med automatvåpen av typen kalasjnikover og skjøt blindt mot folkemengden.

– Angrepet varte i 10–15 minutter. Det var ekstremt voldsomt og panikken spredte seg. Alle sprang mot scenen og folk sto i stampe. Angriperne hadde all verdens tid til å lade om igjen minst tre ganger. De hadde ikke masker, var selvsikre og var svært unge, forteller vitnet.

– Som en slagmark

– Det var et blodbad, sier Marc Coupris (57) til The Guardian.

Kroppen til 57-åringen ristet da han snakket med den britiske avisen. Han hadde da akkurat blitt frigjort fra det umenneskelige dramaet i konsertlokalet.

– Det var som en slagmark, det var blod overalt, det var kropper overalt. Jeg var i den andre enden av salen da skytingen begynte. Det var minst to angripere. De skjøt fra balkongen, sier Coupris.

Han lå helt stille på gulvet sammen med flere andre. Han sier at det føltes som en evighet.

– Jeg trodde min siste time var kommet, jeg trodde det var slutten. Jeg tenkte «jeg er ferdig, jeg er ferdig». Vi tenkte nok det samme alle sammen. Etter en stund så jeg at noen politifolk kom sakte inn i lokalet. Vi tittet opp, det var blod overalt. Politiet sa at vi skulle løpe ut, sier Coupris.

Flere overlevende

Et ungt vitne fra Bataclan som snakket med Le Figaro beskriver det rene kaos.

– Jeg var på høyre side i salen. En låt fra Eagles of Death Metal var i ferd med å slutte da jeg hørte eksplosjonen. Jeg så at vokalisten hev gitaren sin. Jeg snudde meg og så en fyr bevæpnet med et automatvåpen som skjøt i luften. Alle slang seg på bakken. Fra det øyeblikket var det instinktet som overtok, sier vitnet.

Charlotte Brehaut er journalist, og sier til France24 at hun var på en restaurant da noen plutselig begynte å skyte mot vinduet, rett ved der hun satt.

– Vi hørte flere skudd, og kastet oss på gulvet. Jeg la merke til at kvinnen ved siden av meg hadde blitt skutt, sier Brehaut.

Les også

Mer om

 1. Terrorangrepet i København
 2. Frankrike

Flere artikler

 1. Nytt bilde viser grusomt åsted på Bataclan etter massakren

 2. Minst 87 skal være drept på konsert: Terroristene sprengte seg selv da politiet stormet konsertlokale

 3. Her åpner politiet ild mot gjerningsmennene

 4. De overlevende forteller: Isobel (22) spilte død i over en time

 5. Pluss content

  Massakren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder