GJERNINGSMANN: Ifølge flere amerikanske medier skal dette være Micah X. Johnson. Bildet er hentet fra hans facebook-profil. Foto: Privat

Micah X. Johnson utpekt som gjerningsmann etter Dallas-skytingen

MESQUITE, TEXAS (VG) Den utpekte gjerningsmannen Micah X. Johnson (25) skal ha endret seg etter at han kom hjem fra oppdrag i Afghanistan, sier naboer til CNN.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VGs Camilla Bjørn og Thomas Nilsson er nå i nabolaget der den mistenkte gjerningsmannen Micah X. Johnson (25) bodde med sin mor.

– Familien bor i et velstående strøk i et område hvor de fleste er hvite rett utenfor forstaden Mesquite, øst for Dallas. Huset er frigitt av politiet. Ifølge de som har vært her hele dagen har politiet tatt med seg PC og annet utstyr ut, sier Camilla Bjørn.

Få naboer hjemme

Det er midt på dagen i den søvnige forstaden. Foran huset står en eksklusiv Mercedes. I bakgården er det treningsutstyr. Gardinene er trukket ned.

– Få naboer er hjemme. Det er tomt og stille. Det er ikke et stort presseoppbud. Ikke noe tyder på at USAs kanskje verste politidrapsmann har bodd her, sier Bjørn.

Politiet har gitt beskjed om at familien ikke vil ha kontakt med media.

– Jeg vet ikke om det er folk hjemme. Men ifølge de som har vært utenfor her var det mennesker i huset da politiet ankom, sier hun.

Militærbakgrunn

Pentagon bekrefter at gjerningspersonen tilhørte de amerikanske reservestyrkene, noe som indikerer at han har hatt tilgang på skytevåpen, ifølge CNN.

Det kan også indikere på at han har hatt militær trening, men det er foreløpig uklart i så fall hvilken type.

Gjerningsmannen skal ha tjenestegjort i Afghanistan. Ifølge Pentagon skal det ha vært i 2013-14. Han skal ha vært i militæret i seks år, melder CNN. Noen naboer sier at han endret seg litt etter tiden i Afghanistan, ifølge tv-kanalen.

Kan være flere mistenkte

Politisjef David Brown i Dallas bruker ordet mistenkte i flertall.

– Etterforskningen så langt viser at det var et godt planlagt angrep, godt gjennomtenkt, en ond tragedie gjennomført av disse mistenkte. Vi vil ikke hvile før alle involverte får sin straff, sier Dallas-politisjefen.

Kilder opplyser derimot til CNN at politiet nå tror gjerningsmannen handlet alene.

Brown takker for støtten fra folket i Dallas og USA:

– Vi må ikke la denne personen ta vårt demokrati fra oss.

Bodde med moren

Naboer har fortalt til CNN at de har sett Johnson sammen med hvite mennesker, og ikke tenkt på ham som en som har problemer med hvite. De forteller også at han ikke har mange venner, og har bodd sammen med moren.

GJERNINGSMANN: Etterforskere på veg ut av huset der den mistenkte snikskytteren Micah Xavier Johnson bodde sammen med sin mor. Huset ligger i Dallas-forstaden Mesquite, Texas. Foto: Lm Otero AP

Les også: Nygifte Brent Thompson (43) ble drept i Dallas-skytingen

CNN og nyhetsbyrået AP viser til opplysninger fra offisielle politikilder i Texas.
– Vi har noen av landets beste etterforskere. Jeg føler meg trygg på at de kommer til å snu hver eneste stein for å finne ut av det, sier visepolitisjef Malik Aziz på spørsmål om politiet mener Johnson var eneste gjerningsmann.

Ble drept av bomberobot

25 år gamle Micah Johnson ble drept av en bomberobot i et garasjeanlegg. Han er utpekt som gjerningsmann etter Dallas-skytingen av flere amerikanske medier, blant dem CBS og CNN.

Fem politibetjenter er bekreftet skutt og drept da de voktet en lovlig demonstrasjon for «Black Lives Matter»-bevegelsen mot politivold. Ytterligere syv politibetjenter ble skutt, flere av dem er kritisk skadet. To sivile ble også skutt.

Les mer: Politiet: – Drepte gjerningsmann med bomberobot

Politiet skal ha ankommet hjemmet hans allerede klokken 01.00 på natten lokal tid. Det var før han ble drept. Ifølge CNN var det fredag morgen lokal tid fremdeles mange politibetjenter stasjonert i nabolaget der Micah X. Johnson bodde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder